Juha Sipilä: "Äänekoski uuden Nokian alku"

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä näkee Äänekoskella olevan käsissään kaikki menestyksen avaimet. Metsä Groupin paikkakunnalle kaavailema biotuotetehdas ja sen heijastusvaikutukset avaisivat suuria mahdollisuuksia.

– Kyllä tässä saattaa olla uuden Nokian alku. Itse tehdas ja sen yhteyteen rakentuva pienten- ja keskisuurten yritysten innovaatiokeskittymä ovat meille suuri mahdollisuus.

– Olemme päässeet puun ympärillä Suomessa valtavasti eteenpäin. Hyvin korkean jalostusasteen myötä puusta syntyy muun muassa muoveja ja lääkkeitä.

Sipilän mukaan Keskusta on sitoutunut luomaan edellytykset tehdashankkeen tarvitsemalle infrastruktuurille

– Tie- ja rataverkko on tärkeää saada hankkeen kannalta hyvään kuntoon, koska kyseessä on valtakunnallisestikin merkittävä hanke.

Suomen saattaminen uudelle kasvu-uralle vaatii investointeja ja uusia työpaikkoja. Äänekoskella työttömyysaste on kivunnut yli kahdenkymmenen ja nuorisotyöttömyyden tilastot ovat karua katsottavaa. Sipilä ehdottaa yhdeksi nuorten työllistämistä edistäväksi tekijäksi rohkeamman oppisopimus- ja muuntokoulutuksen.

– Yrityksekseni muuntokoulutti aikanaan satoja henkilöitä uudelle alalle. Koulutus tapahtuu koulutussuhteessa ja sen jälkeen on mahdollista sopia työsopimus yrityksen kanssa.

Sipilä näkee laadukkaan koulutuksen ja kouluverkon säilymisen Suomessa tärkeänä. Lukioverkkoa ei saisi päästää liian pieneksi.

– On tärkeää säilyttää koko valtakunnassa kattava lukioverkosto. 16-vuotias on liian nuori muuttamaan pois kotoaan ja siitäkin syystä olisi tärkeää, että opiskelupaikka olisi saatavissa lähellä.

Tehoa opetukseen saataisiin etäopetusta aiempaa enemmän hyödyntämällä, jossa erikoisempia aineita voitaisiin opettaa suuremmasta koulusta käsin. Oppilaitoksia sulkiessa kärsisi monesti myös muut koulut kuin itse lukio.

– Useasti lukiolla ja peruskoululla on yhteisiä opettajia. Lukioita lakkauttaessa kärsijöiksi joutuvat myös peruskoulut.

Suomen kokonaisveroaste on Euroopan unionin korkeimpia ja kunnallisverotuksen puolella Äänekoski löytyy myös listan kärkipäästä. Talouden tasapainottamisessa Sipilä ei laske veroasteen noston varaan.

– Veroaste ei saa enää nousta. Tasapainoa pitää hakea talouskasvusta ja menokurista. Nyt olisi tärkeää saattaa maaliin sote- ja eläkeuudistukset, mutta kyllä myös säästöjä tarvitaan.

Säästöissä Keskustan puheenjohtaja antaisi kunnille enemmän päätösvaltaa.

– Puolueemme teetti puolitoista vuotta sitten kyselyn Keski-Suomen päättäjille. Silloin havaitsimme, että säästöjä olisi saavutettavissa, kun valtio normittaisi vähemmän kuntien tehtäviä ja antaisi kunnille itselleen enemmän valtaa päättää omista asioistaan.

Äänekoskella sunnuntaina vierailleelle Sipilälle Äänekoski ei ole paikkakuntana lainkaan tuntematon. Hän on käynyt paikkakunnalla aktiivisesti viime vuosina.

– Itselläni on puukaasuauto ja täällä on muutamia alan harrastajia. Olemme useasti käyneet testaamassa Petomäessä auton vetoa ja kuinka se jaksaa kulkea.

Uusimmat

Kotimaa

Minna Canth -kirjailija Minna Rytisalo veti pääkirjaston Minnansalin ääriään myöten täyteen – vaikuttajan Jyväskylän-vuodet nousevat nyt uuteen arvoon

Poliisi etsii aseistautuneita ryöstäjiä Paraisilla – sivullisille ei vaaraa

Väitöstutkimus: D-vitamiinin puutos vaikuttaa useiden sairauksien syntyyn – tämän verran suomalainen tarvitsee ravintolisää päivässä

Linja-auto ja aura-auto kolaroivat jäisellä tiellä Loimaalla –  matkustajat selvisivät säikähdyksellä

Turistibussi jumahti jyrkkään ylämäkeen Riihivuorentiellä ja valui päin puita ja sähkölinjoja – yksi loukkaantui

Vuoden Matti on meteorologi Matti Huutonen – Nykänen sai tittelin ensimmäisenä 1983

Viikonloppu lämmin koko maassa, vuoden korkein lämpötila mitattiin Juupajoella – pakkanen häätää kevään tunnun ensi viikolla

Sote-uudistuksen läpimenossa kyse "erittäin ohuesta oljenkorresta"

Hankasalmen Häkärinteillä vakava tapaturma: hyppyristä laskenut mies meni tajuttomaksi, pelastushelikopteri vei Kuopioon

Koko virkakunta viikonlopputöissä, mutta riittääkö aika? Arviot sote-aikataulusta vaihtelevat toiveikkaasta melkein mahdottomaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.