Juha Sipilä: "Äänekoski uuden Nokian alku"

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä näkee Äänekoskella olevan käsissään kaikki menestyksen avaimet. Metsä Groupin paikkakunnalle kaavailema biotuotetehdas ja sen heijastusvaikutukset avaisivat suuria mahdollisuuksia.

– Kyllä tässä saattaa olla uuden Nokian alku. Itse tehdas ja sen yhteyteen rakentuva pienten- ja keskisuurten yritysten innovaatiokeskittymä ovat meille suuri mahdollisuus.

– Olemme päässeet puun ympärillä Suomessa valtavasti eteenpäin. Hyvin korkean jalostusasteen myötä puusta syntyy muun muassa muoveja ja lääkkeitä.

Sipilän mukaan Keskusta on sitoutunut luomaan edellytykset tehdashankkeen tarvitsemalle infrastruktuurille

– Tie- ja rataverkko on tärkeää saada hankkeen kannalta hyvään kuntoon, koska kyseessä on valtakunnallisestikin merkittävä hanke.

Suomen saattaminen uudelle kasvu-uralle vaatii investointeja ja uusia työpaikkoja. Äänekoskella työttömyysaste on kivunnut yli kahdenkymmenen ja nuorisotyöttömyyden tilastot ovat karua katsottavaa. Sipilä ehdottaa yhdeksi nuorten työllistämistä edistäväksi tekijäksi rohkeamman oppisopimus- ja muuntokoulutuksen.

– Yrityksekseni muuntokoulutti aikanaan satoja henkilöitä uudelle alalle. Koulutus tapahtuu koulutussuhteessa ja sen jälkeen on mahdollista sopia työsopimus yrityksen kanssa.

Sipilä näkee laadukkaan koulutuksen ja kouluverkon säilymisen Suomessa tärkeänä. Lukioverkkoa ei saisi päästää liian pieneksi.

– On tärkeää säilyttää koko valtakunnassa kattava lukioverkosto. 16-vuotias on liian nuori muuttamaan pois kotoaan ja siitäkin syystä olisi tärkeää, että opiskelupaikka olisi saatavissa lähellä.

Tehoa opetukseen saataisiin etäopetusta aiempaa enemmän hyödyntämällä, jossa erikoisempia aineita voitaisiin opettaa suuremmasta koulusta käsin. Oppilaitoksia sulkiessa kärsisi monesti myös muut koulut kuin itse lukio.

– Useasti lukiolla ja peruskoululla on yhteisiä opettajia. Lukioita lakkauttaessa kärsijöiksi joutuvat myös peruskoulut.

Suomen kokonaisveroaste on Euroopan unionin korkeimpia ja kunnallisverotuksen puolella Äänekoski löytyy myös listan kärkipäästä. Talouden tasapainottamisessa Sipilä ei laske veroasteen noston varaan.

– Veroaste ei saa enää nousta. Tasapainoa pitää hakea talouskasvusta ja menokurista. Nyt olisi tärkeää saattaa maaliin sote- ja eläkeuudistukset, mutta kyllä myös säästöjä tarvitaan.

Säästöissä Keskustan puheenjohtaja antaisi kunnille enemmän päätösvaltaa.

– Puolueemme teetti puolitoista vuotta sitten kyselyn Keski-Suomen päättäjille. Silloin havaitsimme, että säästöjä olisi saavutettavissa, kun valtio normittaisi vähemmän kuntien tehtäviä ja antaisi kunnille itselleen enemmän valtaa päättää omista asioistaan.

Äänekoskella sunnuntaina vierailleelle Sipilälle Äänekoski ei ole paikkakuntana lainkaan tuntematon. Hän on käynyt paikkakunnalla aktiivisesti viime vuosina.

– Itselläni on puukaasuauto ja täällä on muutamia alan harrastajia. Olemme useasti käyneet testaamassa Petomäessä auton vetoa ja kuinka se jaksaa kulkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja ei tuomitse varapuheenjohtaja Jalosen fasismi-lausuntoa, mutta pitää sitä "typeränä ja huolimattomana"

Viron Nato-pataljoonan komentaja Lännen Medialle: Suomen konflikti Venäjän kanssa ei välttämättä suuntaisi Naton nopeita joukkoja Suomeen

Koronavirustilannetta ja torjuntatoimia arvioidaan tänään EU:n tartuntatautiasiantuntijoiden kesken

Pakettiauton ja henkilöauton törmäys sulki tien Kivijärvellä – yksi altistuneista pelastettiin autosta

Tehovalvonta Rovaniemellä paljasti: lähes kaikkien ulkomaisten linja-autoyritysten toiminnassa puutteita

Äiti meni raappaamaan auton ikkunoita, ovet loksahtivat kiinni – 3- ja 5-vuotiaat lapset jäivät sisälle

Tulevaisuudessa kerrostaloasukkaat maksavat vain omasta vedenkulutuksestaan eikä naapurin läträys näy omassa kukkarossa

Auto paloi omakotitalon pihassa Tikkakoskella, asukkaat evakuoitiin sammutuksen ajaksi – katso kuva

Yön uutiskooste: Kanariansaarten lentoliikenne palautumassa normaaliksi Teneriffaa lukuun ottamatta, Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

Metsistä Suomen seurakunnille yli 20 miljoonan vuosituotot – Keuruulla miljoonametsät ovat paljon enemmän kuin tulonlähde

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.