Juhannuskokkoa tullaan katsomaan joka vuosi, vaikka toppavaatteet päällä

Kun kaupungit lähiöineen ovat juhannusaattoiltana perinteiseen tapaan hiljaisia ja jopa autioita, käy Jyväskylän Vaajakoskella päin vastoin poikkeuksellinen kuhina. Liikenne Haapaniemessä alkaa lisääntyä jo alkuillasta ja autoja kerääntyä parkkiin Noukanniementien varteen.

Noukanniemen kärjessä iltayhdeksältä sytytettävä juhannuskokko pitää pintansa monen juhannusperinteenä. Tänä vuonna kokko syttyy jo 23. kerran.

– Säävarauksella se on aina luvattu sytyttää, mutta yhtenäkään juhannuksena ei ole jäänyt sytyttämättä. Olemme sitten vaikka odottaneet tuulen tyyntymistä. Vaikka on tuullutkin, niin kyllä se on sinne kello 21:een mennessä tyyntynyt. Siihen tähdätään tänäkin juhannusaattona, yrittäjä Ritva Joensuu kertoo.

Kokkoja ympäri maakuntaa

Kokkoperinne elää vahvana myös muissa maakunnan matkailuyrityksissä. Kokot syttyvät säävarauksella myös esimerkiksi Laukaan Peurungassa (klo 21), Varjolan tilalla Laukaassa (klo 21), Riihivuoressa Muuramessa (n. klo 21.30), Ränssin Kievarissa Kuikassa (klo 22), Savion Lavalla Lievestuoreella (n. klo 22) ja Revontulessa Hankasalmella (klo 23).

Noukanniemessä iltayhdeksän on katsottu sopivaksi ajaksi paitsi ajatellen perheen pienimpien nukkumaanmenoaikaa, myös sisävesiliikennettä.

– Tässä on risteilyaluksia liikenteessä siten, että ne ovat meidän kohdalla juuri tuohon aikaan. Heidän asiakkaansa saavat myös nauttia silloin kokosta, Joensuu sanoo.

Säällä kun säällä

Noukanniemessä on koko Joensuun yrittäjähistorian ajan elänyt myös perinne pääsiäisvalkean sytyttämisestä. Juhannuskokon kasaaminen alkaa heti pääsiäisen jälkeen.

– Lähialueen asukkaat tuovat materiaalia, kun katkovat pensasaitojaan ja raivaavat pihapuitaan. Meille tuodaan myös tuulenkaatoja. Heti keväällä tulee kyselyjä, että joko saa tuoda, Joensuu hymyilee.

Viime juhannuksena sää oli kolea, eikä tänäkään vuonna lämpömittarit pauku hellelukemia. Siitä huolimatta viime vuonna paikalla oli jopa satoja ihmisiä.

– Kyllä sitä väkeä aina riittää. Tulevat sitten vaikka toppavaatteet päällä. Eihän se ole kuin pukeutumiskysymys, Joensuu nauraa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .