Sääilmiö yllätti vapun juhlijat – "Tuollainen määrä on kyllä ajankohtaan nähden reipas"

Lauantai-illan ukkosissa laskettiin 47 maasalamaa. Tämä on ajankohtaan nähden paljon.

Ukkonen yllätti keskisuomalaiset vapunviettäjät lauantaina alkuillasta. Jyrinää kuultiin illan aikana Keski-Suomessa Jämsästä ainakin Jyväskylän pohjoispuolelle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vappu-ukkoset eivät ole täysin tavattomia, mutta lauantain salamamäärä oli poikkeuksellisen suuri.

– Huhtikuun viimeiset kymmenen päivää ovat niitä aikoja, kun ukkoskausi käynnistyy, meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkoskuurojen rintama kulki Hämeestä Kokkolan tietämille rannikolle. Kaikkiaan illan aikana tässä rintamassa tavattiin 47 maasalamaa.

– Tuollainen määrä, jopa viitisen kymmentä salamaniskua on reipas määrä ajankohtaan nähden. Ääripää tähän aikaan vuodesta on korkeintaan muutama sata salamaa, Tuovinen kertoo.

Kun ilma lämpenee, mutta maa ja vesistöt ovat yhä kylmät, myös ukkoskuurot jäävät tällöin lyhytaikaisiksi. Myöskään uusia ukkosia ei ole heti odotettavissa.

– Sää kuivahtaa nyt selkeästi. Ukkosia saattaa tulla vielä Oulun eteläpuolisella alueella, mutta kuivaan suuntaan ollaan menossa, Tuovinen sanoo.

Vappupäivää vietetään Keski-Suomessa 15 lämpöasteen tietämillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.