Juko: Suomen hallitus tehnyt esityksen kiky-riidan ratkaisemiseksi

Luukkaisen mukaan esitys on vielä kaukana siitä, mihin kunta-alan palkansaajat olisivat tyytyväisiä.

Suomen hallitus on tehnyt esityksen, miten kunta-alan palkansaajien ja hallituksen erimielisyys kilpailukykysopimuksesta saadaan ratkaistua. Näin kertoo STT:lle Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (Juko) puheenjohtaja Olli Luukkainen. Luukkaisen mukaan esitys on vielä kaukana siitä, mihin kunta-alan palkansaajat olisivat tyytyväisiä.

Neuvotteluita kuitenkin käydään koko ajan yhdessä, ja Luukkaisen mukaan hallitus on viestinyt ratkaisuhalukkuudesta.

– Hallitus on lähtenyt hakemaan uutta tulokulmaa asiaan. Pyrimme katsomaan laajasti, miten kokonaisuus rakennetaan. Eilisen ja aamun aikana on ollut liikettä, Luukkainen sanoo.

Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo, että hallitus ja kunta-ala ovat vielä kaukana toisistaan.

– Odotamme jotain tarkempaa tietoa siitä, mitä hallitus haluaa ja mihin hallitus suostuu, Paavola sanoo.

Hänen mukaansa nykyisellään kilpailukykysopimus tuottaisi 2 000 työtöntä ensi vuonna. Kunta-alan työntekijäliitot kertoivat eilen, että niiden mielestä hallitus yrittää ujuttaa kunnille ensi vuoden budjetissa uusia leikkauksia, jotka ovat kilpailukykysopimuksen vastaisia. Kunta-alan on tarkoitus allekirjoittaa kilpailukykysopimus maanantaina. Liitot ovat kuitenkin viestineet, että allekirjoittaminen on hyvin vaikeaa, jos hallitus ei poista ensi vuoden budjettiesityksessään kuntien talouteen kohdistuvia lisäleikkauksia.