Julkinen liikenne palasi raiteilleen mielenilmauksen jälkeen

Keskiviikkoon mennessä noin 2 000 VR:n junalippua oli peruutettu.

Veturimiesten liiton mielenilmauksen aikana tehtiin lukuisia junalippujen peruutuksia. VR:n viestintäasiantuntija Taina Kuitunen kertoi STT:lle sähköpostitse, että keskiviikkoiltapäivään mennessä peruutuksia mielenilmauksen ajalta oli tullut VR:lle noin 2 000.

– Peruutukset koskevat siis vain VR:n liikennettä. Junaa käyttää noin 200 000 matkustajaa vuorokaudessa ja valtaosa matkoista tehdään HSL-alueella, Kuitunen kirjoittaa viestissään.

Kuitusen mukaan alkuviikon mielenilmauksen ajalle ostetut liput voi muuttaa käytettäväksi toisena ajankohtana. Muutos ja matka pitää tehdä lokakuun loppuun mennessä.

Keskiviikkona junaliikenne sujui jo normaaliin tapaan. Mielenilmauksesta ei näkynyt jälkiä myöskään linja-autojen ja taksien matkustajamäärissä, kertoivat taksi- ja bussiyhtiöt.

Yhtiöt arvioivat selvinneensä tiistain matkustajamääristä hyvin, vaikka päivä oli selvästi normaalia vilkkaampi etenkin busseissa. Esimerkiksi Onnibus kuskasi runsaasti asiakkaita, mutta isommalla kalustolla varautuneelle yhtiölle ei tullut ongelmia.

– Sanotaanko, että muita päiviä hiljaisempi tiistai vaihtui tavallista vilkkaampaan perjantaihin, kertoo Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke.

 

Protesti hallituksen suunnitelmille

 

Junaliikenne oli poikki maanantai-illasta alkaen, ja mielenilmaus päättyi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Ensimmäiset lähijunat lähtivät liikenteeseen hieman puolen yön jälkeen ja kaukojunat aloittivat liikennöinnin noin viiden aikaan aamulla.

Työnseisauksen aiheuttamalta liikennekaaokselta vältyttiin sekä maanantaina että tiistaina. Linja-autoyhtiöistä arvioitiin STT:lle, että bussiliikenne onnistui paikkaamaan puuttuvat junat. Liikennevirasto puolestaan kertoi, ettei esimerkiksi Helsingin ulosmenoteillä ollut ruuhkia.

Veturinkuljettajat protestoivat työnseisauksellaan hallituksen suunnitelmia pilkkoa VR ja avata rautateiden henkilöliikenne kilpailulle vaiheittain vuoteen 2026 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.