Jungner myöhästyi: "Kuin olisi tehnyt MM-lätkässä oman maalin"

Eduskunnan lakivaliokunta esittää kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista hylättäväksi äänin 10–6. Valiokunta äänesti asiasta aamulla. Äänestyksestä ennakoitiin tiukkaa, mutta aloitetta kannattavien SDP:n edustajien poissaolon vuoksi aloite hylättiin selvin numeroin.

Varsinaisista jäsenistä poissa ollut Mikael Jungner (sd.) kertoi myöhästyneensä äänestyksestä muutamalla minuutilla. Hän kertoi, että olisi kannattanut kansalaisaloitetta.

– Tuntuu samalta kuin olisi tehnyt MM-lätkässä oman maalin, hän selitti STT:lle.

Jungnerin arvion mukaan äänestys olisi silti päätynyt hylättäväksi äänin 9–8, jos kaikki poissa olleet valiokunnan jäsenet olisivat olleet paikalla.

Jungnerin lisäksi myös Suna Kymäläinen (sd.) ja Arja Juvonen (ps.) olivat poissa.

Juvosen tilalla oli varajäsen Mika Niikko ja Kymäläisen tilalla poikkeuksellisesti keskustalainen Eeva-Maria Maijala. Aiemmin julkisuudessa Kymäläinen on suhtautunut aloitteeseen myönteisesti, kun taas Maijala äänesti hylkäämistä.

Aloitteen puolesta äänestivät Johanna Ojala-Niemelä (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Jaana Pelkonen (kok.), Oras Tynkkynen (vihr.) ja Stefan Wallin (r.).

Kielteisen kannan ottivat kaikki keskustalaiset, perussuomalaiset, muutos 2011-ryhmä ja suurin osa kokoomuslaisista. Hylkäämistä äänestivät valiokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.), Markku Mäntymaa (kok.), Kari Tolvanen (kok.), Eeva-Maria Maijala (kesk.), Arto Pirttilahti (kesk.), Ari Torniainen (kesk.), Mika Niikko (ps.), varajäsen, Kaj Turunen (ps.), ja Peter Östman (kd.) ja James Hirvisaari (m.).

Valiokunta päätti istunnossaan tehdä eduskunnan täysistunnolle mietinnön, jossa se ehdottaa, että aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista hylätään.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) ei osaa vielä arvioida aikataulua.

Käytännössä työ menee kuitenkin syksyyn, ja viime kädessä mahdollisesti loppusyksystä kaikki kansanedustajat pääsevät ottamaan kantaa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen.

Hylkäämistä äänestäneen Holmlundin mukaan kansalaisaloitetta ei voi sellaisenaan edes hyväksyä teknisen ristiriidan vuoksi.

– Kansalaisaloitteessa on pykälien ja perusteluiden osalta keskinäisiä ristiriitoja. Siitä puuttuu myös vaikuttavuusarviointeja, mutta on ymmärrettävää, ettei kansalaisaloitteessa voi olla sen tyyppisiä vaikuttavuusarviointeja kuin hallituksen esityksessä on.

Holmlundin mukaan avioliittolaki vaikuttaisi myös muihin lakeihin. Jos tasa-arvoinen avioliittolaki säädettäisiin, silloin pitäisi avata useita muita lakeja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat vetoavat Stubbiin