Juo vettä, suojaudu auringolta – Turhan tukalasta kodista voi karata kauppaan tai kirjastoon

Lämpöennätykset paukkuivat jo viime viikolla rikki useaan otteeseen, mutta tällä viikolla Suomessa jyllää mahdollisesti koko kesän kovimmat helteet. Lämpötilat voivat loppuviikosta kohota jopa yli 30 asteeseen. Helteitä on luvassa ainakin koko heinäkuun.

Pahimpien lämpöpiikkien aikana kannattaa välttää suoraa auringonpaistetta ja hakeutua viileisiin sisätiloihin, ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Asuntoa voi viilentää pitämällä ikkunoita kiinni päiväsaikaan tai käyttämällä tarvittaessa jäähdyttäviä ilmastointilaitteita.

Jos sisäilma ylittää 35 astetta, tuulettimesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä tuuletin lisää kehon lämpökuormaa. Jos koti käy turhan tukalaksi, muutamaksi tunniksi kannattaa karata esimerkiksi ilmastoituihin julkisiin tiloihin. Jäähdytykseen voi kokeilla myös kylmää suihkua ja kylmäkääreitä.

Helteelläkin on tärkeää juoda ja syödä riittävästi. Kehon suolatasapainosta voi huolehtia syömällä riittävästi pieniä aterioita päivän aikana. Paras janojuoma on tavallinen vesi. THL linjaa veden riittäväksi määräksi yleensä 1–1,5 litraa päivässä, mutta tarve voi vaihdella yksilöllisesti.

Vaatteista viileimmät ovat löysiä ja valmistettu luonnonmateriaaleista.

Osastonylilääkäri Minna Kiljusen mukaan helteillä riskiryhmään kuuluvat erityisesti iäkkäät, pienet lapset ja pitkäaikaissairaat.

Monien iäkkäiden asunnoissa ei ole kunnollista ilmanvaihtoa, he saattavat käyttää nesteenpoistolääkkeitä eivätkä välttämättä tunne janoa kuten nuoremmat.

Yksi huomionarvoinen riskiryhmä ovat muistisairaat.

– Muistisairas ei välttämättä muista juoda tarpeeksi. On tärkeää, että muut huolehtivat heistä, Kiljunen sanoo.

Lapsilla lämmönsäätely on heikommin kehittynyt kuin aikuisilla, ja he kärsivät helpommin nestevajauksesta.

Lisäksi Kiljunen muistuttaa, että pieniä lapsia ja eläimiä ei tule jättää kuumaan autoon.

Helleuupumuksen ja nestehukan oireita ovat esimerkiksi väsymys, päänsärky, pahoinvointi, heikko olo, lihaskrampit ja keskittymiskyvyn laskeminen. Silloin kannattaa juoda vettä ja hakeutua viileisiin tiloihin.

Lääkäriin on syytä suunnata, jos huonovointisuus on voimakasta tai siihen liittyy esimerkiksi sekavuutta ja oksentelua, eikä juominen tai viilentäminen paranna tilannetta.

Viime kesän pitkä helleaalto ai-heutti THL:n mukaan lähes 400 ihmisen ennenaikaisen kuoleman. Vaikutukset kohdistuivat eritoten yli 65-vuotiaisiin, joiden päivittäinen kuolleisuus kasvoi hellejaksolla keskimäärin 14 prosenttia tavanomaiseen verrattuna.

Lämpöhalvaukset ja niistä johtuvat kuolemat ovat Suomessa harvinaisia. Lämpöhalvauksessa kehon lämpötila voi nousta yli 40 asteeseen ja hikoilu tyrehtyy. Muita oireita ovat voimakas heikotus, pahoinvointi, hengitysvaikeudet, sydämentykytykset sekä ääritilanteessa tajunnanhäiriöt ja kouristukset.

– Näiden oireiden ilmetessä täytyy soittaa heti hätänumeroon, Minna Kiljunen ohjeistaa.

Kiljusen mukaan lämpöhalvaus syntyy yleensä pitkäaikaisen kuumuudessa olemisen ja siihen yhdistetyn raskaan fyysisen rasituksen seurauksena, kun nesteitä ei ole juotu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .