Jussi Halla-aho perussuomalaisten puheenjohtajaksi

Halla-aho sai äänistä 949 ja Sampo Terho 629.

Perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi on valittu europarlamentaarikko Jussi Halla-aho. Hän voitti puheenjohtajavaalin ensimmäisellä kierroksella 949 äänellä. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho sai 629 ääntä.

Halla-aho, 46, on filosofian tohtori, joka nousi europarlamenttiin vuonna 2014. Tätä ennen hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2011.

Halla-ahon valinta vie perussuomalaisia vahvemmin maahanmuuttoon keskittyneeksi puolueeksi. Hän on sanonut, että perussuomalaisten pitää keskittyä enemmän niihin politiikkalohkoihin, joiden vuoksi perussuomalaisia tyypillisesti äänestetään.

Tuore puheenjohtaja totesi ensikommenteissaan olevansa sanaton. Hän kiitti kaikkia tukijoitaan ja totesi, että puheenjohtajakilpailusta ei jäänyt pahaa makua suuhun.

– Tässä puolueessa puheenjohtaja ei tee puoluetta, jäsenistö ja kenttä tekevät, hän totesi.

Halla-aho sanoi Ylen haastattelussa olevansa iloinen siitä, että puheenjohtajavaalin tulos oli selkeä.

– En narsistisista syistä, mutta toivon mukaan se vähentää tämän tuloksen jälkipuintia.

Ministeripeli alkaa

Halla-ahon valinta ennakoi vaikeuksia hallitusyhteistyöhön, sillä etenkin kokoomuksesta on väläytelty, että yhteistyö Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa voi olla mahdotonta. Halla-aho on itsekin arvioinut, että hänen valintansa vaikeuttaa hallitusyhteistyötä.

Hän sanoi tuoreeltaan MTV:n haastattelussa, että parlamentaarisessa yhteiskunnassa ministeripaikkoja ei jaeta pätevyyden perusteella, vaan äänestäjiltä saadun mandaatin mukaan. Halla-aho aikoo keskustella ministerivalinnoista muun muassa eduskuntaryhmän kanssa. Hän arvioi, että aiemmat puolueessa tehdyt ministerivalinnat ovat herättäneet närää.

Halla-aho toisti haastattelussa kantansa siitä, että entisen puheenjohtajan Timo Soinin olisi hyvä väistyä taka-alalle ulkoministerin paikalta. Halla-aho sanoi pitävänsä luontevana, että hänellä uutena puheenjohtajana on mahdollisuus esittää kantansa siitä, kenen pitäisi olla perussuomalaisten ulkoministerinä.

Ylen haastattelussa Halla-aho sanoi, ettei pidä realistisena vaatia hallitusohjelman avaamista. Hänen mukaan hallitusohjelmassa tulee kuitenkin pitää kiinni myös perussuomalaisille tärkein osin.

– Oma kantani on, ettei hallituksessa tule olla hinnalla millä hyvänsä.

Halla-aho niin ikään kiisti olevansa rasistinen, vaan sanoi kannattavansa huomattavasti nykyistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

– Näen, että se on useille Länsi-Euroopan maille kohtalokas kysymys tulevaisuudessa.

Korkein oikeus on tuominnut Halla-ahon kesäkuussa 2012 sakkoihin. Halla-aho tuomittiin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Korkeimman oikeuden mukaan Halla-ahon blogikirjoitus kesällä 2008 sisälsi islaminuskoista herjaavia ja häpäiseviä väitteitä.

Terho: Tulos selvä, nyt yhdessä eteenpäin

Kisan hävinnyt Sampo Terho sanoi tappionsa jälkeen, että tulos oli niin selvä, ettei se anna sijaa jälkispekulaatioille.

– Puheenjohtaja on nyt valittu, ja menemme yhdessä eteenpäin. Presidenttivalinta on eri kysymys, hän totesi.

Puolueen presidenttiehdokas on määrä valita huomenna. Terho on aiemmin sanonut, että hän on käytettävissä ehdokkaaksi, tuli sitten valituksi puheenjohtajaksi tai ei.

Terho ei halunnut spekuloida, miten hänen ministeripaikkansa käy.

Puoluekokouksessa jäähyväiset puolueväelle jättänyt Timo Soini sanoi, että ei aio kommentoida vaalin tulosta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut hallituskumppanit keskustelemaan hallitusyhteistyön jatkosta ja uuden puheenjohtajan ajatuksista maanantaiaamuna.

Puheenjohtajaksi olivat ehdolla myös Leena Meri, Veera Ruoho ja Riku Nevanpää. Meri sai 60 ääntä, Ruoho 44 ja Nevanpää 8. Kaikkiaan ääniä annettiin 1 845, hylättyjä oli 155, joten vaaliin otettiin mukaan 1690 ääntä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koneyrittäjien hallituksessa jatkaa kaksi nimeä Keski-Suomesta

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu ajatuksen kotihoidontuen poistosta yli 3-vuotiailta sisaruksilta

Kun Maryam Mousapour muutti lastensa kanssa Iranista Jyväskylään, Pupuhuhdassa odotti liki tyhjä asunto – Nyt elämä Suomessa on hyvä

Rattijuoppo peruutti autonsa ojaan Äänekoskella – kovat promillet toivat ehdottoman vankeustuomion, vaikka kyse oli ensikertalaisesta

Jyväskylän torin muutto Asema-aukiolle on viivästynyt: Kysyimme myyjiltä ja asiakkailta sunnuntaina, miten torilla menee nyt – Näin he vastasivat

Postin työriitaa ratkoo seuraavaksi valtakunnansovittelija

Lakivaliokunnan puheenjohtaja lähestymiskielloista: hakemus maksuttomaksi, kieltoon määrätty sähköiseen valvontaan, rikkojille kovemmat rangaistukset

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista – näin poliisi perustelee toimintaansa

Silja Europan matkustajille ei tiedotettu kuolemantapauksista – "Sain tiedon uutisista"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.