Jussi Niinistö: Upseerien rikosepäilyt lokaavat Puolustusvoimien mainetta

Korkeisiin upseereihin kohdistuvat rikosepäilyt ovat haitaksi Puolustusvoimien maineelle, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.).

– Rikosepäilyt varmasti kannustavat Puolustusvoimain koko henkilökuntaa käyttäytymään yhä tarkemmin ja lain kirjainta noudattaen, Niinistö totesi keskiviikkona Keskisuomalaiselle.

Tiistaina ilmeni, että Ilmavoimien komentajaa, kenraalimajuri Sampo Eskelistä vastaan on nostettu syyte palvelusrikoksesta. Syyttäjän mukaan Eskelinen laiminlöi siitä huolehtimisen, että hänen alaisensa epäillyistä rikoksista tehdään välitön esitutkinta.

Alainen on Karjalan lennoston ex-komentaja, eversti Markus Päiviö. Häntä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Päiviön epäillään rikkoneen sotilaan käyttäytymisvelvoitteita sekä kohdelleen alaisiaan epäasiallisesti johtamansa harjoituksen aikana.

Keskusrikospoliisi (KRP) puolestaan tutkii rikosepäilyä Ilmasotakoulussa ja Merivoimissa. KRP ei ole yksilöinyt henkilöitä, mutta mediatietojen mukaan virkarikosepäilyt koskevat Ilmasotakoulun johtajaa, eversti Mikko Punnalaa sekä Merivoimista lippueamiraali Timo Hirvosta. Molempia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kaikki neljä tapausta ovat ilmenneet vuoden sisällä. Lyhyen ajan lisäksi poikkeuksellista on se, että rikosepäilyt kohdistuvat pitkän sotilasuran tehneisiin, korkea-arvoisiin upseereihin. Eskelisen sotilasarvo, kenraalimajuri, on kolmanneksi korkein.

Puolustusministeri Niinistö korostaa, että viime aikoina julkisuudessa olleet tapaukset ovat yksittäisiä Puolustusvoimissa, jossa työskentelee sekä sotilaita että siviileitä yhteensä noin 12 000 henkilöä.

– Eiväthän ne uutiset (rikosepäilyistä) ole olleet iloisia. Se tässä kuitenkin on ollut hyvä asia, että tapaukset selvitään perusteellisesti, eikä silotella maton alle. Valvonta toimii ja kattaa koko organisaation aina ylimpää johtoa myöten.

Niinistö luottaa yhä korkeimpaan upseeristoon ja heidän kykyynsä hoitaa tehtäviään.

– Niin, eihän Puolustusvoimiin ole sentään pesiytynyt mitään hyvä veli -verkostoa tai mafiaa, vaan korkeiden upseereiden rikosepäilyt ovat olleet yksittäistapauksia, jotka ovat saaneet paljon julkisuutta henkilöiden virka-aseman vuoksi.

Niinistö uskoo siihen, että ihmiset ”näkevät yksittäistapausten yli” ja kansalaisten luottamus Puolustusvoimiin säilyy edelleen korkealla.

– Tämän luottamuksen takia on tärkeää, että rikosepäilyt selvitetään juurta jaksain ja tuomiot annetaan, jos on tarpeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista selvitetään maanantaina: Rakennus- ja terveysvalvonta arvioivat, onko koteihin turvallista palata

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.