Jussi Niinistö otti harjoitusten tiedotuksesta moitteet vastaan

Puolustusministerin mukaan Yhdysvaltojen kanssa harjoittelua on arvosteltu kiertäen

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ottaa vastaan moitteet Puolustusvoimien harjoitusten tiedottamisesta. Hänen mukaansa keskustelu on kuitenkin saanut kohtuuttomat mittasuhteet.

Niinistön mukaan prosessia kritisoivat haluavat kiertäen arvostella sitä, että Suomi osallistuu kansainvälisiin sotaharjoituksiin, varsinkin Yhdysvaltojen kanssa. Hän myös kritisoi valiokuntia.

– Ulkoasiainvaliokunnalle ja puolustusvaliokunnalle heittäisin palloa, että kannattaa kuunnella. Olen Stryker-asian puolustusvaliokunnalle kertonut kaksi viikkoa sitten tiistaina, mutta ennen mediahuomiota ei kiinnostanut, Niinistö sanoo.

Yhdysvallat tuo keväällä noin 20 panssaroitua Stryker-miehistönkuljetusvaunua Suomeen Arrow-harjoitukseen. Yhdysvallat osallistuu kevään ja kesän aikana myös kahteen muuhun sotaharjoitukseen Suomessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että julkinen keskustelu sotaharjoituksista on ollut sekavaa. Hänen mukaansa kriteeristö presidentille ja ulko- ja turvallisuuspoliittiselle ministerivaliokunnalle (TP-utvalle) yksityiskohtaisesti kerrottavista harjoituksista on selkeä käytännönmuutos.

Niin Jussi Niinistö, Sipilä kuin ulkoministeri Timo Soinikin (ps.) vakuuttivat keskiviikkona, että sotataitoja ylläpitävillä harjoituksilla ei ole ulko- ja turvallisuuspoliittista ulottuvuutta.

Stubb hiihtolomalla

Eduskuntapuolueiden johtajat tapasivat presidentti Sauli Niinistön aamulla. Tapaamisessa käsiteltiin muun muassa Puolustusvoimien harjoituksista syntynyttä kohua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ei ollut tapaamisessa paikalla, koska hän vietti perheensä kanssa hiihtolomapäivää. Stubbia sijaisti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

– Totesimme, että tiedottamisessa on ollut puutteita, se on ollut poukkoilevaa, Toivakka sanoi.

Stubb osallistui keskusteluun maanantaina blogissaan, jossa hän kirjoitti Yhdysvaltojen olevan Puolustusvoimien tärkein kahdenvälinen kumppani. Tänään hän tarkensi blogiaan Twitterissä viitaten Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin marraskuussa pitämään puheeseen. Lindbergin mukaan kahdenvälisessä puolustusyhteistyössä Suomella on kaksi maata ylitse muiden: Yhdysvallat ja Ruotsi.

Sipilä ja Jussi Niinistö eivät halua laittaa Suomen kumppaneita selkeään järjestykseen.

– En asettelisi järjestystä. Jos Ilmavoimilta kysytään, niin Yhdysvallat varmaan on tärkein kumppani, Jussi Niinistö arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.