Jyrki Katainen muistelee: poliittisen urani aikana koin pelkoa vain kerran

Katainen muistelee vuoden 2008 pankkikriisiä Suomi 100-kolumnissaan.

Jyrki Katainen muistelee vuoden 2008 finanssikriisiä valtiovarainministeriön verkkosivuille kirjoittamassaan kolumnissa. Katainen toteaa kolumnissa, että hän koki poliittisen uran aikanaan pelkoa vain kerran, perjantaina 10.10.2008.

"Pelkoperjantaiksi" Kataisen tituleeraamana päivänä pankkien välinen rahaliikenne alkoi hyytyä ja kurssit Euroopan pääpörsseissä laskivat kohisten.

Kataisen mukaan kansalaiset ja suuri osa päättäjistä eivät vielä tiedostaneet kriisiä tuossa vaiheessa. Katainen odotti ja pelkäsi markkinoiden sulkeutumista.

Kotiin päästyään tuolloin valtiovarainministerinä ollut Katainen soitti valtiosihteeri Raimo Sailakselle. Katainen ja Sailas päätyivät synkkään johtopäätökseen: on mahdollista, että seuraavalla viikolla moni Suomen yrityksistä joutuu vaikeuksiin ja pankit kaatuvat.

Pankkipaniikki rauhoittui, kun euroalueen päämiehet kokoontuivat sunnuntaina 12.10.2017 hätäkokoukseen ja sopivat turvaavansa pankkien rahoituksen ja hyvien pankkien pääomituksen.

Kriisirahasto kasvoi yhdeksänkertaiseksi yhdessä illassa

Katainen muistaa kolumnissaan myös toista tapausta vuodelta 2010, kun markkinat olivat jälleen jäätymässä. Tuolloin hän oli lähdössä Brysseliin euroryhmän hätäkokoukseen.

Pääministeri Matti Vanhasen koolle kutsuma EU-ministerivaliokunta antoi Kataiselle valtuudet sopia euroalueen 60 miljardin euron kriisirahoituksesta.

Kyse oli Kreikan puolustamisesta rahoituskriisin varalta.

Kun Katainen laskeutui Brysseliin, puhelimen piippaus ilmoitti EU-komission esittävän 160 miljardin rahastoa. Aikaa ei ollut paljon: elettiin sunnuntai-iltaa, kaikki oli auki ja ratkaisu olisi saatava ennen pörssien aukeamista maanantaiaamuna.

Sydneyn pörssin auetessa puoliltaöin mitään ei vielä oltu lyöty lukkoon. Tunnin päästä siitä aukesi Tokion pörssi, jolloin EU, euromaat ja IMF sitoutuivat yhteensä 500 miljardin euron kriisirahastoon.

Tuon mittakaavan rahasto tuntui Kataisesta vielä muutamaa päivää aiemmin täysin mahdottomalta. Se kuitenkin toimi, sillä paniikki rauhoittui jälleen.

 – Saimme niskalenkin markkinavoimista, jotka olivat viemässä Euroopan kaaokseen. Tämä antoi aikaa rakentaa kestävämpiä keinoja ja sääntöjä kriisien estämiseksi ja hallitsemiseksi, vaikka ongelmat eivät olleet ohi ja paini jatkui, Katainen kirjoittaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .