Jyväsjärven karppi-jätin ikä selvisi suomuista – "Suomu niin vankka, että sopisi vaikka kitaran plektraksi"

Eino Korhonen ja Pertti Kabris hämmästyivät keskiviikkona, kun Jyväsjärven talviverkoista löytyi lähes kymmenkiloinen karppi. Kokeneet kalamiehet eivät olleet ennen nähneet moista Jyväsjärvessä.

Miehet ryhtyivät heti toimeen. Ensin he veivät kalan punnitukseen, sitten Keskisuomalaisen toimitukseen valokuvattavaksi. Samalla he soittivat Keski-Suomen luontomuseoon, josko museota kiinnostaisi outo ilmestys. Jo silloin luontomuseosta kerrottiin, että kalan suomut kiinnostavat. Niistä pystyy päättelemään kalan iän.

Nyt Facebook-sivu Jyväskylän yliopiston tiedemuseo, Avoimen tiedon keskus kertoo Facebookissa, että karpin suomut on analysoitu. Suomun kasvurenkaiden perusteella kävi ilmi, että sillä on ikää vähintään 15–20 vuotta.

Samassa Facebook-postauksessa kerrotaan, että Karpin suomun halkaisija on 39 millimetriä.

–  Se on niin suuri ja vankka, että sopisi vaikka plektraksi kitaran soittamiseen, tiedemuseo kertoo.

Painoa kalalla oli 9,55 kilogrammaa.

Karppeja on löytynyt Jyväsjärvestä aikaisemminkin, mutta havainnot ovat harvinaisia.

Keskisuomalaisen toimitusta lähestynyt lukija muisteli, että karppeja ovat istuttaneet Jyväsjärveen Schaumanin linnan asukkaat vuosikymmeniä sitten. Vuonna 2010 julkaistun Keskisuomalaisen jutun mukaan karppeja on taas aikanaan istutettu Rauhalahden voimalan lauhdevesiin järven kalakantaa rikastuttamaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .