Jyväskylää ajetaan Suomen pääkaupungiksi – yllättävän kansalaisaloitteen takana vantaalainen ja siilinjärveläinen

Jyväskylä halutaan pääkaupungiksi uudessa kansalaisaloitteessa.

Suomen pääkaupungiksi asetetaan Jyväskylä -aloite on ollut avoinna kansalaisaloite.fi-palvelussa huhtikuun 17. päivästä lähtien. Tähän mennessä kansalaisaloite on kerännyt 18 kannatusilmoitusta.

Hankkeen takana ei yllättäen olekaan pääkaupunkilaisiksi himoavia kiilusilmäisiä keskisuomalaisia, vaan vantaalainen IT-konsultti Ion Mittler ja siilinjärveläinen sosiaalityöntekijä Susanna Rissanen, joka on ollut Suomen kommunistisen puolueen eduskuntavaaliehdokkaana Savo-Karjalan piiristä. Hankkeen ajajat ovat mitä ilmeisimmin tosissaan.

Kansalaisaloitteen idean keksi Mittler, joka kertomansa mukaan on täysin epäpoliittinen ja sitoutumaton henkilö, mutta asunut joskus Keski-Suomessa. Hänen mielestään Jyväskylä pitäisi muuttaa Suomen pääkaupungiksi käytännön järkisyistä.

– Tämä idea syntyi puhtaasti karttaa katsomalla ja miettimällä, mikä olisi ideaalein sijainti pääkaupungille Suomessa, Mittler kertoo.

Aloitteessa todetaan, että Suomen pääkaupungin nykyinen sijainti 1 157 kilometriä pitkän valtion eteläisellä reunalla aiheuttaa suorastaan ylivoimaisen suuria käytännön ongelmia valtion eri alueiden tasapuoliseen kohteluun, asuttamiseen, sekä liikenneyhteyksien toimivuuteen ja taloudelliseen kannattavuuteen.

Jyväskylän asettaminen pääkaupungiksi muodostaisi aloitteen mielestä Lapin eteläpuolisen Suomen keskelle vetovoimaisen alueen, joka keventäisi Helsingin seudulle kohdistuvaa haitallisen suurta muuttoliikettä, ja toisi uutta toivoa Keski- ja Pohjois-Suomen kuntien tulevaisuuden näkymiin, joita nyt varjostavat asukasmäärän pieneneminen sekä työpaikkojen, julkisten palveluiden ja liikenneyhteyksien järjestämiseen liittyvät ongelmat.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo, ettei pääkaupungiksi ryhtyminen ole ollut aivan ykkösprioriteetti Jyväskylän kaupungin hallitusohjelmatavoitteissa viime aikoina.

– Mutta jos näin päätetään, olemme valmiita. Jyväskylä olisi loistava pääkaupunki, Koivisto myhäilee.

Oulun eteläpuolella oleva 200 000 neliökilometrin alue, on aloitteen mukaan kansainvälisessä vertailussa suorastaan ainutlaatuisen suotuisa ja viihtyisä asuinympäristö, metsineen ja järvineen. Tämä alue on myös sopivan kokoinen hallittavaksi ja asutettavaksi tehokkaasti, jopa yhtenä työssäkäyntialueena, jos politiikan ja talouselämän keskus olisi tämän alueen keskellä, suurinpiirtein Jyväskylän kohdalla. Junayhteys tavoittaisi pääkaupungin kaikista kaupungeista Oulun eteläpuolella parissa tunnissa, ja joskus tulevaisuudessa nopeammilla junilla jopa tunnissa.

Helsingin seutu on taloudellisesti vahvaa aluetta, joka pärjäisi omillaan ilman pääkaupungin asemaakin, aloitteen tekijät kirjoittavat. Pääkaupunkiaseman siirtäminen pois Helsingiltä keventäisi alueen väestön kasvuennustetta, ja siten lieventäisi alueen asukkaiden arkielämää rasittavia ongelmia asuntojen heikon saatavuuden ja liikenteen ruuhkaisuuden osalta. Näin ollen pääkaupunkiaseman siirtäminen Helsingiltä Jyväskylälle ei olisi vain Keski-Suomen voitto ja Helsingin seudun tappio, vaan tässä muutoksessa olisi jotain voitettavaa molemmille alueille, sekä yleisesti ottaen koko Suomen kansalle.

Koko kansalaisaloitteen pääset lukemaan tästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .