Jyväskylään nousee uusi, 700 asukkaan asuinalue

700 uudelle asukkaalle mitoitetun Kauramäen alueen rakentaminen Jyväskylän Keljossa on päässyt vauhtiin. Hakkuiden avaraksi jättämällä alueella rakennetaan nyt kunnallistekniikkaa ja tontteja.

Valtava työmaa-alue ei voi jäädä huomaamatta, lähestyipä Keljoa mistä suunnasta tahansa. Parhaillaan rakennetaan lähes kahden kilometrin verran uusia katuja, tasataan tontteja ja vedetään vesi- ja viemärijohtoja.

Kyseessä on Kauramäen asuin ja -työpaikka-alueen ensimmäinen vaihe. Paikalle ei siis olla rakentamassa Keljonkankaan koulua, mikä on saattanut tulla ohikulkijoiden mieleen. Uusi koulurakennus nousee aikanaan moottoritien toiselle puolelle.

Kauramäki on kaavoitettu pääosin asuinalueeksi. Keljonkankaan väestömäärä on kasvussa, ja suuralueen arvioidaan tarvitsevan lähivuosina uuden päiväkodin tai päiväkotikoulun.

Valtatien varteen taas tulee tontteja sellaisille yrityksille, jotka soveltuvat lähelle asumista.

Alueella rakennetaan nyt kiivaasti katuja, mutta liikenteen ei kuitenkaan arvioida kasvavan uudella alueella niin suureksi, että uusien ramppien rakentaminen etelän tai pohjoisen suuntaan tulisi tarpeelliseksi.

Ensimmäiset kaavoitetut tontit tulevat haettaviksi syksyllä.

– Katurakentaminen ja työpaikkatonttien tasaaminen on edennyt aivan aikataulussa. Mitään mainittavia rakentamiseen vaikuttavia yllätyksiä ei ole tullut esiin. Kalliota oli ehkä hieman vähemmän kuin arvioimme, rakennuttaja Juha Vento Jyväskylän kaupungilta sanoi.

Alueelta kaivettavaa maata läjitetään siihen osoitetulle alueelle, johon muotoillaan aikanaan maastoon sopivaksi keinomäeksi. Samalle alueelle kerätään kaivutyön yhteydessä nousevia maakiviä käytettäväksi myöhemmin Tourujoen kosken ennallistamista varten.

Eteläväylän sekä moottoritien länsipuolella sijaitsevan Kauramäentien rajaamalle rinne- ja metsäalueelle on tulossa kerrostaloja, rivitaloja sekä tontteja asumista haittaamattomalle työpaikkarakentamiselle.

– Kauramäentien suuntaista Tilkunlammentietä rakennetaan noin 900 metriä. Appiukontien pituus on noin 600 metriä ja Anopintien noin 300 metriä. Rakentamisen jälkeen nykyinen Kauramäentie jää pois käytöstä. Muita nyt rakennettavia uusia katuja ovat Anopintie, Appiukontie ja Vävypojanpolku, Vento kertoi.

Yhden kerrostalotontin kaavamerkintä antaa mahdollisuuden sijoittaa siihen kivijalkakaupan, ja myös työpaikkarakentamisen tonteille on mahdollista sijoittaa liiketiloja.

Kauramäen asemakaavaan kuuluu myös pientaloalue, joka on kauempana moottoritiestä Tilkunlammentien varrella sekä Huhta- ja Tilkunlammista etelään. Tätä aluetta suunnitellaan vuonna 2019 ja kadut rakennetaan vuonna 2020.

Uudelle alueelle jää asemakaavalla suojeltu Kankaan talo sekä viereinen katajaketo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .