Jyväskylä, Kouvola ja Savonlinna samalla viivalla – elinvoima pakeni keskustasta

Kaupunkikeskustojen elinvoima säilyy vahvana, jos keskustasta löytyy lauantaina auki olevia liikkeitä, ravintoloita sekä suosittu kauppakeskus. Moni keskikokoinenkin kaupunki on onnistunut sijoittamaan alueen ykköskauppakeskuksen keskustan ytimeen, kuten Kokkola, Hyvinkää, Mikkeli ja Lappeenranta.

Arviot sisältyvät Elävät Kaupunkikeskustat -yhdistyksen verkostotutkimukseen keskustojen elinvoimasta.  Sen tulokset julkistettiin aamulla Tampereella.

Tutkimus osoittaa myös, että tyhjät liiketilat ovat vuoden aikana lisääntyneet useissa kaupungeissa.

– Elinvoiman mittauksessa lauantaikauppa on tärkeä. Lauantai on perinteisin kauppa- ja huvittelupäivä, jolloin keskustaan tullaan kaupungin reuna-alueilta ja ulkopuoleltakin, selvittää kaupunkitutkija Martti Wilhelms.

Hänen mukaansa elävä keskusta antaa parhaat edellytykset myös joukkoliikenteen kehittymiselle.

Tutkimuksessa pienistä kaupungeista pärjäsi parhaiten Iisalmi, keskikokoisista Mikkeli ja suurista Helsinki ja Tampere. Häntäpäähän sijoittuivat Kouvola, Jyväskylä ja Savonlinna. Vertailussa oli mukana 17 kaupunkia.

Monenlaisia vahvuuksia

Keskustojen elinvoimaluvut saatiin laskemalla lauantaina auki olevat liikkeet ja ravintolat vähennettynä tyhjillä liiketiloilla. Lukua suhteutettiin vielä kaupunkien asukaslukuun.

Yli 50 000 asukkaan kaupungeista selvä ykkönen oli Tampere, joka Wilhelmsin mukaan voi olla jopa Pohjois-Euroopan vahvin sisämaan kaupallinen keskus.

Pienistä kaupungeista kärkeen nousi Iisalmen lisäksi Tornio-Haaparanta. Siellä vahvuutena on vilkas rajakauppa, joka vetää ostovoimaa laajalta alueelta.

Myös esimerkiksi Kokkola pärjää vertailussa, sillä kauppa on keskittynyt siellä keskustaan. Seinäjoella ja Kouvolassakin tyhjiin tiloihin on saatu vuokralaisia. Kouvolassa elinvoimaluku kasvoi eniten viime vuodesta.

– Näissä kuopan pohja on nähty ja nokka nousussa, Wilhelms sanoo.

Huono uutinen oli tyhjien liiketilojen lisääntyminen. Tiloja tyhjeni muun muassa Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Lahdessa ja jopa Tampereella. Keskustojen elinvoimaa syövät verkkokaupan lisääntyminen ja kaupan karkaaminen keskustojen ulkopuolisiin kauppakeskuksiin.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .