Jyväskylä-gallup: Matkustatko bussilla vai linkillä?

Omaleimainen sana Jyväskylässä on linkki, eli linja-auto. Siihen ei voi olla törmäämättä, sillä linkki on otettu jopa Jyväskylän seudun joukkoliikenteen nimeksi. Samantyyppinen sana tunnetaan myös muualla: esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla sanotaan linkka ja Lahdessa linkku.

Ihmetystä ulkopaikkakuntalaisissa on herättänyt myös taksari. Yllättäen se tarkoittaa syötävää, makkaraperunoita. Nimi juontaa juurensa ”taksimiehen annoksesta”.

Jyväskylän alueen puhekielen leimallisia piirteitä on vähentänyt se, että Jyväskylä sijaitsee savolaismurteiden ja hämäläismurteiden rajalla. Vahvasti leimalliset puheen piirteet ovat helposti jääneet pois käytöstä, kun murre­rajan toisella puolella sellaista kieltä ei ole käytetty. Kieli on sekoittunut helposti myös sen vuoksi, että Jyväskylään on tullut paljon ihmisiä muualta.

Monesti kuulee puhuttavan, että Jyväskylässä puhuttaisiin kirjakielisintä suomea. Suomen kielen professori emerita Aila Mielikäisen mukaan se ei pidä lainkaan paikkaansa.

– Sakari Topeliuksen Maamme-kirjassa (1875) todetaan, että sisämaassa puhutaan puhtainta kieltä. Se tarkoitti kuitenkin sitä, että kielessä ei näy ruotsin kielen vaikutus. Jyväskylä oli ”puhtaasti” suomenkielinen kaupunki, joten ruotsinkieliset tulivat näille seuduille oppimaan suomea, Mielikäinen korjaa käsitystä.

Kuulopuheet ovat säilyneet silti tähän päivään asti.

Keskisuomalainen kysyi kansalaisilta Jyväskylässä torstaina, mitä nimitystä he käyttävät linja-autosta. Jyväskylän alueen omaleimaisista sanoista tunnetuin on eppu, joka tarkoittaa alakoulun ensimmäistä luokkaa tai ensimmäistä koululuokkaa käyvää oppilasta.

Linkki on jyväskyläläinen linja-autoa kuvaava sana, joka on otettu myös Jyväskylän seudun joukkoliikenteen nimeksi.

Jyväskylä kuuluu savolaismurteisiin, vaikka alue on vanhaa Hämeen maakunnan aluetta. Murrealueryhmityksessä Jyväskylä kuuluu Päijät-Hämeen murteisiin.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .