Jyväskylä haluaa kokeilla valinnanvapautta jo ensi vuonna

Jyväskylä haluaa sosiaali- ja terveysministeriön Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihankkeeseen, joka toisi kaupunkilaisille valinnanvapauden avoterveydenhuollon palveluihin jo ennen varsinaista sote-uudistusta.

Jos Jyväskylä pääsee kokeiluun, kaupunkilaiset saavat ensi vuoden alusta valita lääkärin, sairaanhoitajan, suun terveydenhuollon, mielenterveys- ja päihdehoitajan sekä kuntoutuksen palvelut joko julkiselta tai yksityiseltä palveluntuottajalta.

Palvelut yksityiseltä ostettuina maksaisivat asiakkaalle täysin saman verran kuin julkisella puolella. Yksityiselle sektorille ilmoittautuneen asiakkaan kulut maksettaisiin kokeilun aikana kaupungin hankerahoituksella. Vaativamman erikoissairaanhoidon palvelut ovat kokeilun ulkopuolella. Kokeilu ei vaikuta kiireellisen hoidon saatavuuteen ja järjestelyihin.

Perusturvalautakunta päätti kokouksessaan torstaina hakea mukaan kokeiluun. Kokeiluun pääsee muutama kunta ja ne valitaan lokakuun loppuun mennessä.

Mikäli sosiaali- ja terveysministeriö hyväksyy Jyväskylän kokeilukunnaksi, tuodaan kokeilun tarkasti arvioidut kustannukset lautakunnan hyväksyttäviksi talousarviovalmistelun yhteydessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kokeilun tarkoituksena on tuottaa tietoa siitä, miten asiakkaiden valinnanvapaus voidaan toteuttaa.

Valinnanvapauskokeilu toteutetaan kuntakokeiluna hakemuksien perusteella valittavissa kunnissa, joille myönnetään valtionavustusrahoitusta. Osana kokeilua kehitetään palvelutuottajien vertailun mahdollistavaa sähköistä palvelua. Sosiaali- ja terveysministeriö on varannut hankkeen toteutukseen 10 miljoonaa euroa. Valtionavustushaku käynnistyy kesäkuussa ja tavoitteena on saada päätökset tehtyä lokakuussa 2016.

Valinnanvapaus on tulossa kaikille kansalaisille osana hallituksen sote-udistusta. Jatkossa jokainen voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan.

Sitra myöntää kunnille rahaa valinnanvapauskokeilun valmisteluun, jotta kokeilun voi aloittaa vuoden 2017 alusta. Jyväskylä saa valmistelurahaa 50 000 euroa vuoden loppuun asti. Sitran tekee sopimuksen valmistelutyöstä sellaisten kuntien kanssa, joilla on kokemusta palveluseteleiden käytöstä, tilaaja-tuottaja-mallista ja tuotteistuksesta ja jotka pystyvät kokeilun aloittamaan vuoden vaihteessa.

Toimialajohtaja Kati Kallimo toteaa, että Jyväskylän kaupungin osaaminen palveluseteliasioissa ja laaja palvelusetelin käyttö on huomioitu valtakunnan tasolla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .