Jyväskylä kolmanneksi tehokkain kotitalousjätteen kierrättäjä

Jyväskylä sijoittuu kolmanneksi seitsemän kaupungin vertailussa, kun mitataan kotitalousjätteiden kierrättämisen astetta. Suomen Ympäristökeskus muistuttaa, että aivan suoraa vertailua on vaikea tehdä, koska joillakin alueilla laskenta oli tarkempaa, koska jätteenkeräyksestä oli kattavammat tiedot.

Seurannassa olleista kuntaseuduista kierrätysaste oli korkein Kuopion seudulla, 62 prosenttia. Lappeenrannassa vastaava luku oli 59 ja Jyväskylässä 58.

Ympäristökeskus teki vertailua kaikkiaan 13 kuntaseudun kesken, mutta vain seitsemässä jätehuoltoyhtiöt pystyivät toimittamaan tiedot, joissa kotitalousjätteet oli eritelty kaikesta yhdyskuntajätteestä. Edellä mainittujen lisäksi niitä olivat Hyvinkää, Joensuu, Porvoo ja Riihimäki.

Kaikilla 13 kuntaseudulla kotitalousjätteen määrä oli vuonna 2017 keskimäärin 342 kiloa asukasta kohti ja kierrätysaste hieman yli 51 prosenttia. Vuonna 2016 kotitalousjätettä syntyi keskimäärin 344 kiloa asukasta kohti ja kierrätysaste oli vajaat 50 prosenttia.

– Kuntaseutujen välisiä kierrätysasteen eroja saattaa selittää muun muassa se, että haja-asutusvaltaisella seudulla kierrättäminen voi olla vaivalloisempaa kuin tiheästi asutussa kaupungissa esimerkiksi pitkien välimatkojen takia. Tiiviisti asutuilla seuduilla oli usein korkeat kierrätysasteet, selvityksen tekijä, tutkija Tiina Karppinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .