Jyväskylä neurotieteen maailmankartalle – Kolmen miljoonan euron laite juuri hankittu

Jyväskylän yliopistossa voidaan lähitulevaisuudessa tehdä tutkimusta esimerkiksi siitä, miten erilaisten terapioiden vaikutukset tai vaikkapa lukeminen näkyvät aivoissa. Näin visioi monitieteisen aivotutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Tiina Parviainen upouudessa MEG-mittaushuoneessa, joka sijaitsee Mattilanniemen Kärki-rakennuksessa.

– Jyväskylän erikoispanos neurotieteeseen liittyy aivojen muutosten tutkimukseen yhteiskunnallisestikin tärkeillä alueilla. Voidaan esimerkiksi tutkia, miten tyytyväisyys koulunkäyntiin tai porukasta syrjäytyminen vaikuttavat nuoren aivojen kehitykseen ja oppimismekanismeihin, Parviainen sanoo.

Viime viikolla Jyväskylässä ensimmäistä kertaa käynnistetty magnetoenkefalografialaite eli MEG mittaa ihmisen aivomagneettikäyrää. Se eroaa yleisemmin käytössä olevasta EEG-laitteesta, joka mittaa aivojen sähkökäyrää.

– MEGillä voidaan yksinkertaisesti sanottuna mitata tarkasti tiedonkulkua aivoissa, Parviainen kertoo.

Laitteita on Suomessa Jyväskylän laite mukaan lukien vain kolme kappaletta.

Jyväskylään hankittu laite maksoi kolme miljoonaa euroa, mutta sen toivotaan maksavan itsensä takaisin tutkimusrahoituksen muodossa.

Parviainen tekee tällä hetkellä Helsingissä sijaitsevalla MEG-laitteella tutkimusta liikunnan vaikutuksista lasten aivoihin.  Jyväskylän yliopiston ja Likesin yhteisprojekti sai Suomen Akatemialta 1,2 miljoonaa euroa rahoitusta.

– Saman suuruusluokan rahoitus on saatu EU:lta erityisesti aivojen kehityksen tutkimukseen ja tutkijoiden koulutukseen, Parviainen kertoo hankkeesta.

Rahoitustoiveita vahvistaa se, että laitetta on mahdollista hyödyntää useiden tieteenalojen tutkimuksissa.

– Sisältökysymyksiä voi tulla esimerkiksi liikunnalta, musiikilta, kasvatustieteeltä ja psykologialta, ja tutkimuksessa tarvitaan tilastotieteen ja informaatioteknologian asiantuntemusta, tutkimusjohtaja Parviainen luettelee.

Laite on tarkoitus vihkiä virallisesti käyttöön toukokuussa, ja Parviainen arvioi, että sillä tehdään ensimmäisen kerran varsinaista tutkimusta ensi syksynä.

Tutkimuksen lisäksi laitetta pyritään hyödyntämään tulevaisuudessa myös aivotautien diagnostiikassa.

Laitetta onkin tarkoitus vuokrata julkisen ja yksityisen terveydenhuollon käyttöön.

– MEGistä voidaan hakea muun muassa mittareita, jotka voisivat kertoa rappeuttavista sairauksista, kuten Alzheimerin taudista jo ennen kuin ne näkyvät ihmisen käyttäytymisen muutoksina, Parviainen muistuttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .