Jyväskylä palkkaa uusia ammattilaisia oppilashuoltoon – ja lisää tarvitaan

Jyväskylä on palkannut lisää työntekijöitä koulujen ja oppilaitosten opiskelijahuoltoon. Jyväskylän kaupungin heikko oppilashuollon resurssitilanne nousi esille Keskisuomalaisen tammikuussa 2017 julkaisemassa selvityksessä.

Opiskeluhuollon palvelupäällikkö Seppo Huhtiniemen mukaan viime vuonna Jyväskylässä palkattiin esi- ja perusopetukseen kaksi uutta koulupsykologia.

– Tänä vuonna on palkattu esi- ja perusopetukseen kaksi kuraattoria ja yksi psykologi sekä lisäksi yksi kuraattori ja psykologi lisää toiselle asteelle, Huhtiniemi kertoo.

Kaikkiaan oppilashuoltoon on siis lisätty seitsemän työntekijää. Tämä ei Huhtiniemen mukaan vielä riitä.

– Tarvitsisimme vielä ainakin viisi henkilötyövuotta lisää, jotka jaettaisiin esi- ja perusopetukseen ja toiselle asteelle, jotta päästään lain tarkoittamaan palvelutasoon, se on minimivaatimus, Huhtiniemi kuvailee.

Huhtiniemen mukaan lisärahoitusta ensi vuodelle uusien työntekijöiden palkkaamiseksi tarvitaan noin 240 000 euroa. Kaupunginvaltuusto päättää kaupungin ensi vuoden budjetista marraskuussa.

 

Keskisuomalaisen tammikuussa 2017 julkaisemassa selvityksessä kävi ilmi, että Jyväskylässä ja monissa muissa isoissa kaupungeissa jäädään esi- ja perusopetuksen oppilashuoltopalveluissa kauaksi suosituksista.

Jyväskylässä oppilaita oli tuolloin 1 440 yhtä kuraattoria kohti ja 1 309 yhtä psykologia kohti, kun suosituksissa puhutaan 600–800 oppilaasta. Tilanne oli Jyväskylässä suurista kaupungeista heikoin.

– Nykyisin oppilaita on esi- ja perusopetuksessa 1 291 yhtä kuraattoria kohti ja 1 130 yhtä koulupsykologia kohti. Tilanne elää, kun koulujen oppilasmäärä kasvaa jatkuvasti. Tilanne on siis parantunut ja asiaan on herätty, mutta vieläkään emme ole riittävällä tasolla, Huhtiniemi huomauttaa.

Usein yhden kuraattorin tai psykologin vastuulla on useita kouluja.

– Toki esimerkiksi Kuokkalan yhtenäiskoulussa on niin iso oppilasmäärä, että siellä on omat oppilashuollon työntekijät, Huhtiniemi kommentoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .