Valtatien osa halutaan myllätä täysin – rajoitukseksi 40 km/t

Jyväskylän kaupunki haluaisi muuttaa Rantaväylän kaupunkibulevardiksi.

Jyväskylän kaavoitus esitteli keskiviikkona yhdessä Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ely-keskus) kanssa kaksi visiota Rantaväylän parantamiseksi.

Jyväskylän kaupungin hellimä niin kutsuttu Xenaario-malli muuttaisi Ysitiehen kuuluvan Rantaväylän kaupunkibulevardiksi, jolla autot ajaisivat 40 kilometriä tunnissa Vaasankadun rampeilta aina Tourulan liittymään saakka.

Samalla nykyisen matkakeskuksen edessä sijaitseva ratapihan toiminnot pitäisi hajauttaa ja Matkakeskuksen eteen jäisi vain puolet nykyisestä 14 raiteesta. Vapautuville maa-alueille kaupunki rakentaisi lisää kerrostaloja ja istuttaisi vielä puita uuden bulevardin reunoille.

Visio perustuu olettamukseen, että kaupungin työmatkaliikenne muuttaisi muotoaan, eikä sitä enää tulevaisuudessa taitettaisi henkilöautoilla, vaan yhä useammin pyöräillen, kävellen ja julkisella liikenteellä.

"Jyväskylä sumputtaisi Rataväylän"

Ely-keskus ei kuitenkaan pidä kaupungin mallia hyvänä, koska se hankaloittaisi Jyväskylän läpikulkua.

– Jukurttipurkkien pitää päästä yhtä nopeasti ja samaan hintaan kuin ennenkin kuluttajille. Ei Jyväskylä voi sumputtaa kaupungin läpiajoa muulta liikenteeltä, ely-keskuksen projektipäällikkö Kari Komi toteaa.

Ely-keskuksen mallin ydin on nimen omaan liikenteen sujuvoittaminen Rantaväylällä. Ely poistaisi nykyiset liikennevaloristeykset kokonaan ja rakentaisi lisää eritasoliittymiä esimerkiksi Satamakadun ja Mattilanniemen kohdalle. Nopeudet pysyisivät nykyisessä 70 kilometrissä tunnissa Rantaväylällä.

Jyväskylän Rantaväylä on erittäin vilkkaasti liikennöity väylä Jyväskylän keskustan ja Jyväsjärven välissä. Väylä palvelee sekä kaupungin läpiajoliikennettä että kaupungin sisäistä liikennettä.

Väylällä liikennöi noin 30 000 ajoneuvoa vuorokaudessa, mikä tekee siitä Helsingin Mannerheimintien veroisen kulkuväylän liikennemäärillä mitattuna.

Jyväskylän kaupunki on laatimassa osayleiskaavaa Rantaväylän, Jyväskylän ratapihan sekä valtatie 9:n ja valtatie 4:n alueille Mattilanniemen ja Lohikoskentien välillä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .