Jyväskyläläinen Juhani veti tytön bussin alta kesken penkkareiden – "Ehti tulla olo, että kukaan ei tee mitään"

Keskisuomalaisen mediasuunnittelija Juhani Saksio veti torstaina bussin alle jääneen tytön pois auton alta Jyväskylän keskustassa. Paikallisliikenteen bussi töytäisi nuorta naista penkkariajojen aikaan kaupunginteatterin edessä Vapaudenkadulla.

Tapahtumahetkellä Saksio seisoi bussipysäkillä teatterin kohdalla. Korttelin liikenne ruuhkautui pahasti, sillä teatterissa oli koululaisnäytöksiä ja rakennuksen edustalla odotti useampi tilausbussi. Lisäksi paikallisliikenne yritti luovia penkkarikuorma-autojen ja karkkeja keräävien ihmisten joukossa.

Paikallisliikenteen bussi oli Saksion mukaan tullut vastaantulevien kaistaa yrittäessään ohittaa penkkariautoja. Lunta satoi ja tie oli tapahtumapaikalla liukas.

– Olin selin, kun kuulin tömäyksen. Ehdin nähdä vain tytön kädet, kun bussi liukui hänen ylitseen. Bussin vauhti ei ollut kova, mutta kuljettaja ei saanut autoa pysähtymään liukkaalla tiellä. Tyttö jäi eturenkaiden väliin, Saksio kertaa tapahtumia.

Hän muistaa, että hetkeen ei tapahtunut mitään. Sitten Saksio ryömi bussin alle, tarttui tyttöä kädestä ja veti hänet pois sieltä.

– Tyttö vakuutteli, ettei häneen ollut sattunut ja olisi halunnut lähteä. Hän oli ehkä yläkoulu- tai lukioikäinen. Paikalle alkoi kerääntyä ystävällisiä auttajia, ja vakuuttelimme tytölle, että hänen kannattaa jäädä odottamaan ambulanssia. Myös bussikuski tuli kysymään, kuinka tytön oli käynyt, Saksio kertoo.

 

Jälkeenpäin Saksio sanoo miettineensä, miten hitaasti ihmiset lähtevät onnettomuustilanteissa liiikkeelle auttamaan toisiaan. Vaikka torstain onnettomuudessakin avuliaita ihmisiä tuli lopulta paikalle, Saksiolle ehti tulla olo, että kukaan ei tee mitään.

– Usein tuntuu, että katsomme maailmaa kuin televisio-ohjelmaa, jota ei tarvitse kuin katsoa vaan. Olen huomannut sen itsessänikin: liian usein sitä jää odottamaan, että pääseeköhän tuo kaatunut mummo nyt ylös, kun voisi vaan mennä kysymään ja tarjoamaan apua. Lakikin velvoittaa pysähtymään onnettomuuspaikalle, hän pohtii.

Saksio kertoo miettineensä hetken, voiko bussin alle jäänyttä lasta vetää kädestä.

– Näytti kuitenkin, että hänelle ei ollut käynyt pahasti ja hän vakuutteli itsekin olevansa kunnossa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .