Jyväskyläläinen Kai lähti aamulla lenkittämään koiria, kun naapuri varoitti ikävästä yllätyksestä – Miksi Posti korvaa aurauksessa hajonneen postilaatikon?

Jyväskyläläinen Kai Jörgensen oli maanantaina aamuyhdeksän maissa lähdössä lenkittämään hoitokoiriaan, kun naapuri huikkasi varoituksen.

– Täällä onkin meille yllätys!

Ensin Jörgensen ajatteli, että hän joutuisi siivoamaan postilaatikkonsa aura-auton työntämästä lumesta, kuten jo aiemmin tänä talvena oli käynyt.

– Kyse ei ollutkaan lumen määrästä, vaan siitä, että postilaatikot oli ajettu nurin, Jörgensen kertoo.

Aurauksessa liikkuneet lumimassat olivat hajottaneet naapurin nikkaroiman laatikkotelineen ja vaurioittaneet Jörgensenin postilaatikkoa niin, että tämä joutuu hankkimaan tilalle uuden. Jörgensenin mukaan teline on tehty ja laatikot hankittu Postin antamien ohjeiden mukaan.

Hän korostaa, että hänen postilaatikkonsa ei ole hankalassa paikassa, vaan suoran tien varressa.

– Jäljistä päätellen aura on ajanut tai ajautunut päin laatikoita. Kaikkiin muihin tämän suoran postilaatikoihin oli jätetty oikein reilusti tilaa. Olisiko sitten säikähdetty, kun meidän meni rikki, Jörgensen pohtii.

Jörgensen otti yhteyttä Jyväskylän kaupunkiin kysyäkseen, kuka rikkoontuneen laatikon ja sen telineen korvaa. Vastaus oli lyhyt ja ytimekäs: soita Postiin.

– Ihmettelin, että mitä se Postille kuuluu. Tehän sen olette rikkoneet, Jörgensen kertoo sanoneensa.

Ohje oli kuitenkin oikea. Postin sivuilla kerrotaan, että Posti vastaa pääsääntöisesti niiden vahinkojen korvaamisesta, jotka aiheutuvat laatikolle tai laatikkoryhmälle yleisen ajo- tai kulkuväylän normaalin kunnossapidon yhteydessä.

– Niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, me emme ole velvollisia selvittelemään tai korjailemaan meidän aurauksemme yhteydessä hajonnutta postilaatikkoa. Asiakas on yhteydessä Postiin, ja sopii heidän kanssaan sitten sen kuvion. Tällaiset toimintaohjeet meillä on siitä asiasta, selvittää kunnossapitopäällikkö Timo Tillgren Altekilta.

Jörgensen ihmetteli erityisesti sitä, miksi vahingon aiheuttanut kuljettaja ei jättänyt paikalle minkäänlaista lappua tai ohjetta asian hoitamiseksi. Tillgrenin mukaan lappuja on joskus viety, kun se on ollut mahdollista, ja vahingosta on tiedetty hyvissä ajoin.

– Valitettavasti nämä eivät aina tule meidän työnjohdonkaan tietoon, eikä konekuski ole välttämättä aina edes huomannut, että laatikko on rikkoutunut. Minunkin mielestäni tämä on aika ikävä homma vahingonkärsijälle, mutta näin se on nyt kuitenkin meille tänne urakointipuolelle ohjeistettu.

Miksi Posti sitten korvaa Jyväskylän kaupungin auraustöissä särkyneen postilaatikon?

– Posti haluaa turvata postin jakelun niin, että se voidaan tehdä autojakeluna. Mikäli postilaatikot on asennettu Postin ohjeiden mukaisesti ja niille sattuu auraustyössä vahinko, niin Posti pääsääntöisesti korvaa aiheutuneen vahingon, vastaava katumestari Jukka Piispanen Jyväskylän kaupungilta kertoo.

Katumestari Piispanen epäilee, että autojakelusta on Postille enemmän hyötyä kuin muutaman rikkoutuneen postilaatikon korvaamisesta on haittaa. Käytäntö on ollut sama niin kauan kuin hän muistaa.

– Puhutaan kuitenkin kaupungin maasta. Kaupunki ei voi ottaa itselleen lisätöitä ja kustannuksia sen takia, että sinne sijoitetaan postilaatikoita. Näin ollen postilaatikot pitäisi asettaa tontille, mikä tekisi jakelusta hitaampaa ja siten kalliimpaa, Piispanen selittää.

Piispanen muistuttaa, että postilaatikon ja sen ympäristön talvikunnossapito on postin saajan vastuulla. Kaupunki taas vastaa kadun auraamisesta.

– Siinä jää vähän postin saajallekin käsitöitä, Piispanen toteaa.

Kunnossapitopäällikkö Tillgrenin tietoon on tänä talvena tullut noin puolenkymmentä rikkoontunutta postilaatikkoa. Vahingot sattuvat useimmiten kovempien myräköiden aikaan.

– Melkein jokaisen myräkän aikaan jossain päin tällainen laatikkovahinko tulee. On ihan mahdollista, että kaikkia ei olla huomattu, kun kuskit tekevät pitkiä työpäiviä tuolla pimeässä, Tillgren sanoo.

Maanantaina kadut ovat olleet hankalia käyttää riippumatta siitä, onko liikenteessä autolla, pyörällä vai jalan. Loskakeli aiheuttaa ongelmia myös auraajille.

– Onhan se hankalaa. Kun talvella sataa vettä, ei oikein voi kuin valita kahdesta huonosta vaihtoehdosta. Jos vesisateella ajetaan loskat pois, on katu kohta jäässä. Jos loska taas jätetään kadulle, on siinä vaikeampi kulkea, Tillgren selvittää.

Jörgensenin postilaatikon korvaaja selvisi ohjeiden mukaisella soitolla Postiin.

– Postilaitoksen henkilö oli hyvin ystävällinen ja avulias. Hän kertoi minulle perusteita sille, miksi asia menee näin. Jos joudun uuden laatikon ostamaan ja toimitan heille, niin he kyllä korvaavat kaiken, Jörgensen kertoo.

Hän olisi kuitenkin toivonut, että jo Jyväskylän kaupungin asiakaspalvelusta olisi selitetty päällisin puolin omituiselta tuntuneen korvausvastuun syyt.

– Olisi riittänyt, kun olisi sanottu, että postisäännösten sun muiden mukaan korvaukset kuuluvat Postin vastuulle. Nyt kun vain käskettiin soittaa postiin tuli heti mieleen ajatus, että Posti pyytää sitten soittamaan takaisin kaupungille ja siitä alkaa pompottelu, Jörgensen sanoo.

Mikäli postilaatikko vaurioituu aurauksen yhteydessä, voi vahinkoihin hakea korvausta Postin verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta.

Postin sivujen mukaan korvauksen hakijan pitää ilmoittaa vahingosta Postille mahdollisimman pian, jotta vahinkotapahtuma voidaan selvittää.

Korvausta haettaessa vahinko ja sen ajankohta tulee kuvata mahdollisimman tarkasti. Lisäksi tulee esittää tositteet vahingon arvosta. Valokuvat vahingosta auttavat tapauksen selvittämisessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .