Jyväskyläläinen Maria, 24, on Suomen paras grillaaja – kertoo nyt grillauksen yleisimmän kompastuskiven

Vuoden 2019 grillauksen Suomen mestariksi itsensä grillasi jyväskyläläinen Maria Åhman, 24.

– Ihan älytön fiilis, takki on täysin tyhjä. Olen sanaton, mutta todella onnellinen. Luulen, että voiton minulle käänsi omaperäisyyteni ja kekseliäisyyteni, kertoo Sokos Hotel Alexandrassa Jyväskylässä työskentelevä Åhman.

Kilpailua tuomaroivat huippukokit Hans Välimäki, Meri-Tuuli Väntsi ja Henrik "Roope" Rehbinder. Helsingissä järjestetyn finaalin ensimmäisessä erässä grillattiin katuruokaa, ja toiseen erään tuomarit olivat valinneet Surf & turf -tyylin, jossa yhdistetään lihaa ja mereneläviä.

Finaaliannoksiinsa Maria kokkasi raakamakkara-kevätkaalikääryleen ja grillattua ananassalsaa sekä sitruuna-valkosipulimarinoituja tiikerirapuja, paistetun naudan entrecote-pihvin sekä hiillostettua kukkakaalia, parsaa ja ruskistettua voita yrttien kera.

– Hänen annoksensa etenkin viimeisessä erässä oli todella tasapainoinen, vaikka erä oli tyylinsä puolesta haastava. Maria yhdisti annetut raaka-aineet eheäksi, upeaksi kokonaisuudeksi. Maria on myös hurjan taitava grillaaja, hänen tapansa paistaa pihvi oli kaunista katseltavaa, Meri-Tuuli Väntsi kertoo.

Åhmanin mielestä monen arjen grillaajan kompastuskivenä on ajoitus.

– Ajoitus on olennaista grillaamisessa. Grillin kuumuus on myös tärkeää, jotta esimerkiksi entrecote-pihvin saa pidettyä mehukkaana.

Åhman kehottaa laittamaan grilliin monia kasviksia hyvän lihan vierelle.

– Omia suosikkeja ovat varhaiskaali, munakoiso, parsa ja tomaatit. Tomaatteja on helppo tuunailla esimerkiksi erilaisilla yrteillä. Jälkiruoaksi grillissä voi kypsentää monia hedelmiä. Kilpailussa joku teki kakunkin grillin avulla, sitä en vielä ole itse kokeillut, mutta testiin menee, Åhman toteaa.

Vaikka grillausta on monessa perheessä pidetty miesten juttuna, on Åhman huomannut erään asian.

– Tuntuu, että nyt myös naiset ovat alkaneet grillata enemmän. Se on hyvä asia ja varmasti tuo myös uutta kulmaa grillauskulttuurin monipuolistamiseksi.

Kymmenen tuhannen euron voittopotista Åhman aikoo laittaa osan säästöön asuntoa varten, mutta myös ulkomaanmatka on kiikarissa.

– Ja tonni menee siskolle velkojen takaisinmaksuun, Åhman kertoo ja nauraa viitaten edellisvuoteen, jolloin Marian pikkusisar Sofia Åhman voitti grillauksen SM-finaalin, ja siskosten yhteisestä sopimuksesta antoi tuolloin palkintosummastaan tuhat euroa Marialle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .