Jyväskyläläinen Venla, 9, valittiin Suomen ensimmäiseksi lapsipyöräilypormestariksi – paljon ideoita pyöräilyn suosion lisäämiseen

Jyväskylän ja samalla koko Suomen ensimmäiseksi lapsipyöräilypormestariksi on valittu 9-vuotias Venla Vienola.

Venla äänestettiin tehtäväänsä 16.4. Jyväskylän Lasten parlamentin Suuristunnossa 12 ehdokkaan joukosta. Pormestarin valinnasta päättivät Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän pyöräilyseura JYPS ry lasten äänestyksen pohjalta.

– Pyöräilen paljon ja osaan näyttää hyvää esimerkkiä muille. Joka päivä, myös talvella ja sohjossa, pyöräilen kouluun ja takaisin, edestakaisin yhteensä reilu kuusi kilometriä. Pyöräilen myös aina harrastuksiin, jos on lähellä. Sen vuoksi minulla on hyvä kunto. Uskallan sanoa oman mielipiteeni, vaikka olisin eri mieltäkin asiasta, kertoi tuore lapsipyöräilypormestari hakemuksessaan.

Lapsipyöräilypormestarin on tarkoitus toimia tarvittaessa lasten edustajana pyörällä kulkemiseen liittyvissä hankkeissa ja tilaisuuksissa. Hän toimii virassa omien aikataulujensa ja kiinnostustensa mukaan.

Jyväskylän Köhniöllä perheensä kanssa asuva Venla käy pormestarin tehtäviensä lisäksi Jyväskylän kristillisen koulun toista luokkaa.

Vastavalitulla pormestarilla on paljon ajatuksia pyöräilyn suosion lisäämisestä.

– Pyöräilystä saisi hauskempaa ja suositumpaa, jos lapsien pyöriä huollettaisiin paremmin. Mukava olisi, jos pyörätiet aurattaisiin paremmin ja hiekat poistettaisiin heti kun jäät ovat sulaneet. Liikkatunnilla pyöräiltäisiin välillä ja taitoja opeteltaisiin, jos ei vielä osaa. Kouluun saisi pyöräillä 1.-2. -luokkien oppilaatkin, eikä tarvitsisi pyytää erityislupaa. Pyöräilijöille voisi olla oma taitojen harjoittelupaikka, Venla listaa ideoitaan.

Ensimmäisen pormestarin virka-aika on toukokuun alun Pyöräilyviikolta vuoden 2020 huhtikuun loppuun.

Lapsipyöräilypormestarin ensiesiintyminen on Jyväskylän Pyöräilyviikon Fillarifestareilla kävelykadulla lauantaina 4.5. kello 12.15. Pormestarille luovutetaan silloin vuodeksi käyttöönsä Ride Cycle Storen lahjoittama virkapyörä.

Venla vetää myös lasten letkaa Pyöräparaatissa 4.5. kello 13–14. Pyöräparaati on kaikille avoin tapahtuma, jossa fillaroidaan rauhalliseen tahtiin iloisena kulkueena pitkin Jyväskylän katuja.

– Haluan haastaa kaikki jyväskyläläiset lapset ja aikuiset mukaan Pyöräparaatiin. Olisi kiva nähdä paraatissa mahdollisimman paljon erilaisia pyöriä ja polkijoita, Venla sanoo.

Lapsipyöräilypormestarin valintaan on otettu mallia Jyväskylään Hollannista, jossa 9-vuotias Lotta Crok on toiminut Amsterdamin lapsipyöräilypormestarina vuoden verran.

Lapsipyöräilypormestarin valinta on osa Jyväskylän kaupungin Liikkuva koulu -toimintaa ja pormestarin valinnasta on tarkoitus tehdä pysyvä käytäntö.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .