Jyväskyläläinen demari lähti Utøyalle: "Olen ylpeä, ettei taivuta fasismille"

Ristiriitaiset fiilikset.

Niillä sanoilla demariopiskelijoiden puheenjohtaja Hanna Huumonen kuvailee tunteitaan ennen Norjaan Utøyan kesäleirille lähtöä.

– Neljä vuotta sitten tapahtui jotain aivan kamalaa. Toisaalta olen ylpeä, että järjestömme on maailmanlaajuisesti toipunut asiasta ja Norjassa ollaan niin rohkeita, että leiri uskalletaan järjestää. Ettei taivuta fasismille, Huumonen toteaa.

Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Huumonen lähti torstaina kunnioittamaan 69 kuolleen demarinuoren muistoa. Anders Breivik ampui heidät 22. heinäkuuta 2011 Utøyan saarella järjestetyllä sosiaalidemokraattisen nuorisojärjestö AUF:n kesäleirillä.

Breivik perusteli oikeudessa tekoaan sillä, että leirille osallistuneet vasemmistolaiset nuoret olisivat edistäneet Norjan muuttumista monikulttuuriseksi ja islamilaiseksi maaksi.

– Minulle se koko tapahtunut on iso harmaa möykky. Mietin, että mikä tällaista oikein tuottaa, ja mikä voi tuottaa näin paljon vihaa, Huumonen pohtii.

Jyväskylän tapahtumat esillä

Huumonen uskoo, että leirillä tullaan keskustelemaan myös Jyväskylässä viime lauantaina sattuneesta välikohtauksesta. Uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeeseen kuuluvat pahoinpitelivät kolme ihmistä Jyväskylän Sokoksella.

– Oli järkyttävää tajuta, että omassa kotikaupungissani jylläävät tällaiset voimat. Ne ovat näkyneet esimerkiksi kansanedustajien Facebook-päivityksinä, joissa kiihotetaan kansanryhmää vastaan sekä vihapuheena, Huumonen sanoo.

– Ensimmäinen ajatus oli, että mitä seuraavaksi. Breivikin isku on esimerkki siitä, miten pahaksi kaikki voi mennä.

Huumosen luotsaamat Demariopiskelijat tekivät ensimmäisten joukossa kannanoton, jonka mukaan Olli Immonen (ps.) olisi pitänyt erottaa perussuomalaisista. Immonen julkaisi muutama viikko sitten päivityksen monikulttuurisuutta vastaan.

– Immosen päivitys oli ajoitettu juuri sellaiseen aikaan, jolloin muistelimme 69 kuollutta aatetoveriamme. Se kuulosti rankalta ja pelottavalta, Huumonen sanoo.

Väkivalta aina väärin

Suomessa keskustelu ääriliikkeistä käy tällä hetkellä kovana.

– Oli väkivalta sitten äärioikeiston, äärivasemmiston tai äärikeskustan toteuttamaa, se on aina väärin. Siinä on kuitenkin vissi ero, rikotaanko ikkunoita vai ihmisiä. Ongelmat eivät ratkea sillä, että osoittelemme toisia ja sanomme, että se on teidän syy. Ratkaisut löytyvät ihan muualta, Huumonen linjaa.

Utøyan tämänvuotiselle kesäleirille on ilmoittautunut yli tuhat ihmistä. Suomesta leirille lähtee Huumosen lisäksi kaksi muutakin demariaktiivia.

Huumonen viettää kesäleirillä torstain ja perjantain. Torstaina illalla leirillä järjestetään muistotilaisuus, ja perjantaina alkaa poliittiseen keskusteluun keskittyvä varsinainen leiri.

– Monet ovat sanoneet, että olethan varovainen. Mutta minä pelkään enemmän sitä, että Suomi muuttuu rasismin ja fasismin hyväksyväksi maaksi kuin sitä, että joku hakkaa minut kadulla siksi, että seison aatteeni takana.