Mies rikkoi Suomen ennätyksen 11 tunnissa ja 11 minuutissa

Jyväskyläläinen Markku Sipinen rikkoi reilu kaksi viikkoa sitten kuumailmapallon pituuslennon Suomen ennätyksen viettämällä koko maaliskuisen lauantaipäivän yläilmoissa. Toistaiseksi virallistamista odottava 494 kilometrin mittainen ennätyslento sujui Sipisen mukaan ”aika leppoisasti”, vaikka lentäessä oli pysyttävä jatkuvasti valppaana.

– Aika kului erittäin hyvin, sillä koko ajan oli tekemistä. Vahtasin nopeutta ja ylläpidin oikeaa korkeutta. Täytyi olla hereillä, ettei vauhti päässyt loppumaan, Sipinen kuvailee lähes puolen vuorokauden mittaista matkaansa.

Koko matka seisaaltaan

Kuumailmapallolentoihin keskittyvän Aeronautin yrittäjä Sipinen oli suunnitellut ennätyslentoaan jo pidemmän aikaa. Matkaa valmisteltaessa oli otettava huomioon monta seikkaa suotuisasta tuulesta toimiviin laskeutumispaikkoihin. Kun sopiva päivä sitten koitti, avustajat kyyditsivät Sipisen lähtöpaikalle Rovaniemelle.

– Alun perin ajatuksena oli nousta samaan aikaan auringon kanssa. Touhuiluun meni kuitenkin aamulla sen verran aikaa, että olin ilmassa vasta hieman ennen kahdeksaa, Sipinen kertoo.

Matkalle Sipinen pakkasi suunnistuslaitteet, radiopuhelimia, akkuja, ruokaa, juomaa sekä niin paljon kaasua kuin mukaan mahtui. Sipiselle itselleen jäi kuuden hengen pallossa tilaa alle neliömetri.

Lento kului suurimmaksi osaksi korkeutta tarkkaillen ja taktiikkaa pohtien. Välillä piti muistaa myös syödä.

– Minulla oli mukana hyvät eväät ja teetä. Oli minulla myös pilkkijakkara, jota en kuitenkaan käyttänyt, koko matkan seisaaltaan taittanut Sipinen sanoo.

2 700 metrin korkeudessa

Matka kohti etelää eteni tasaisesti, kunnes Raahen korkeudella tuuli alkoi kääntyä rannikon suuntaan. Sipinen päätti lisätä korkeutta ja nousta niin ylös kuin ilman happilaitteita oli mahdollista. Ylempänä tuulen suunta kääntyi takaisin kohti etelää.

– Parhaimmillaan lensin 2 700 metrin korkeudessa. Pilvien päällä oli kaunis ja lämmin auringonpaiste, ja mittari näytti vain muutamaa pakkasastetta, Sipinen kertoo.

Kuumailmapallo oli saatava maahan ennen hämärän tuloa, joten Sipinen päätti lentonsa kylätielle Virroille hieman ennen seitsemää.

– Kun pääsin illalla bussin takapenkille, niin heti alkoi nukuttaa.

Samppanjaa yläilmoissa

Sipisen mukaan pitkälle kuumailmapallolennolle voi lähteä kuka tahansa, jolla on voimassa oleva lupakirja sekä lailliset välineet.

– Ajan saatossa tulee kokemusta ja tietoa, mutta vähemmälläkin kokemuksella pärjää, jos on saanut hyvän koulutuksen.

Lentäjä itse nousi kuumailmapallon kyytiin ensimmäisen kerran 80-luvun alkupuolella.

– Pohdin erään ilmailijaystäväni kanssa, että minkähänlaista se kuumailmapalloilu on, kun maailmalla ne sitä tekevät ja juovat lentäessä samppanjaa. Tässä sitä sitten ollaan, Sipinen naureskeli.

Kuumailmapalloilussa Sipistä viehättää harrastuksen sosiaalisuus ja luonnonläheisyys.

– Tulee käytyä paikoissa, joihin ei seuramatkoilla lähdetä. Tämä harrastus on vienyt minut Afrikkaan ja ties minne, Sipinen totesi.

– Ilmailukärpänen puraisi minua jo lapsena, eikä se paukama ole parantunut vieläkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.