Huima 11 tunnin suoritus pilvien yllä - tämä Suomen ennätys meni rikki

Jyväskyläläinen Markku Sipinen on tehnyt uuden Suomen ennätyksen kuumailmapallon pituuslennossa. Sipinen lensi sunnuntaina Rovaniemeltä Virroille. Kaikkiaan matka kesti 11 tuntia ja 11 minuuttia.

Sipinen on uuteen, toistaiseksi vielä epäviralliseen, ennätykseen tyytyväinen.

– Tavoitteena oli matkata 500 kilometriä, mutta siitä jäi uupumaan pari kilometriä. Jos olisi ehtinyt tehdä lähtövalmistelut sunnuntaiaamuna nopeammin, olisi voinut päästä pidemmälle. Turvallisuudesta ei kuitenkaan tingitä.

Kaikkiaan lentomatkaa Sipiselle kertyi 494 kilometriä.

Sipinen on pitkän ajan kuumailmapalloharrastaja. Hän pitää erityisesti pitkistä lennoista.

– Olen jo pari vuotta ajatellut, että sopivan ajan tullessa yritän tätä. Pimeän tultua ei voi enää laskeutua, joten Virroille asti pääsin turvallisesti.

Tylsää ei tule

Sipinen valmistautui pitkään lentoon lepäämällä ja syömällä hyvin. Myös kuumailmapallon varustelu tuli hoitaa kuntoon. Mukaan lennolle lähtee aina gps-navigaattori, lentokartat, radiot, retkieväät sekä juotavaa.

Tylsää ei 11 tunnin lennon aikana tule.

– Täytyy koko ajan ylläpitää oikeaa lentokorkeutta ja pohtia taktiikkaa. Ajautumisennuste ei aina toteudu, joten suunnitelmia täytyy usein muuttaa, Sipinen kuvailee.

– Hyvä kun huomasi välillä matkan aikana syödä ja juoda.

Sunnuntain lentosuorituksen aikana Sipinen lensi useamman tunnin noin 2700 metrin korkeudessa, pilvien yläpuolella. Tuossa korkeudessa aurinko lämmitti, ja pakkasta oli vain noin viisi astetta.

Tunne paikallaan olosta

Markku Sipisen mukaan ennätyslennolla riskit olivat tavanomaiset. Tällaiset pitkät kuumailmapallolennot ovat hänen mukaansa oma taiteenlajinsa.

– Kuumailmapallossa on paikallaan olon tunne. Siellä ei tuule, eikä tule ilmakuoppia.

– Minulla on korkealaatuinen pallo, ja se on tuttu peli, joten ei lentäminen jännitä.

Sipinen laskeutui Virroille kello 18.55. Ennätys oli syntynyt.

– Laskeutuminen meni tosi tyylikkäästi, uuden Suomen ennätyksen haltija kommentoi Keskisuomalaiselle maanantaina noin vuorokausi laskeutumisen jälkeen.

Viralliset ennätykset hyväksyy Suomen Ilmailuliitto. Vasta liiton hyväksynnän jälkeen ennätys on virallinen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .