Jyväskyläläinen tutkija: Rasistinen häirintä vaikuttaa lisääntyneen

– Minua on kutsuttu neekerihuoraksi ja käsketty lähteä takaisin sinne, mistä olen tullutkin. Voisin vastata, että ai Munkkiniemeen.

 Helsinkiläisen luokanopettajan ja teologian opiskelijan Fatim Diarran mukaan rasistista häirintää oli paljon hänen lapsuudessaan 1990-luvulla, mutta sitten se väheni radikaalisti. Nyt tilanne on taas pahentunut: pakolaiskeskustelun myötä häirintää joutuvat kokemaan monet suomalaiset, jotka eivät tavalla tai toisella vastaa käsitystä perinteisestä suomalaisuudesta.

Jyväskylän yliopiston tutkija Tuija Saresma puhuu ”rodullistetuista suomalaisista”. Termi kertoo siitä, että ei-valkoiset tai muutoin ulkomaalaiselta näyttävät halutaan erottaa omaksi ryhmäkseen.

– Että olisi ikään kuin me suomalaiset ja ne muunväriset.

Tutkimustietoa viime aikoina velloneen pakolaiskeskustelun vaikutuksista rasistiseen häirintään ei vielä ole, koska ilmiö on niin tuore. Saresma arvioi, että häirintä on lisääntynyt.

– Olen kuullut monelta taholta, että huutelua on enemmän.

Saresma on parhaillaan mukana tutkimusprojektissa, jossa tarkastellaan populistista retoriikkaa politiikassa. Hän sanoo huomanneensa suomalaisessa keskustelussa ison muutoksen viimeisen vuoden – ja jopa puolen vuoden – aikana.

– Niin kutsuttu pakolaiskriisi on tehnyt hyväksyttäväksi puhua sellaisella tavalla, jota aiemmin olisi paheksuttu. Sopivan raja siirtyy koko ajan, ja rasistiset ilmaisut yleistyvät jopa poliitikkojen puheissa.

"Meillä kaikilla on joskus rasistisia ajatuksia"

Jos pimeällä kadulla tekee mieli kävellä vähän nopeammin, kun vastaan tulee joukko ulkomaalaisen näköisiä miehiä, et ole rasisti.

– Meillä kaikilla on joskus rasistisia ajatuksia. Siitä ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, sanoo Saresma.

– Mutta ajatukseen ei tarvitse jäädä kiinni.

Saresman mukaan on ymmärrettävää, että esimerkiksi naiset pelkäävät raiskauksia, joista viime aikoina on uutisoitu.

– Niin sanottuja puskaraiskauksia pelätään eniten, mutta ne ovat kuitenkin tilastojen valossa hyvin harvinaisia. Raiskaaja on yleensä tuttu, jopa läheinen.

Oleellista on, että omat, opitut ennakkoluulonsa uskaltaa kyseenalaistaa. Kun joku vaikkapa pöytäseurueessa heittää rasistisen kommentin, siihen voi tarttua.

– Helpoista vastakkainasetteluista kannattaa kieltäytyä. Kaikki kantasuomalaiset eivät ole kivoja eivätkä kaikki maahanmuuttajat raiskaajia.

Saresma toteaa, että meillä kaikilla on velvollisuus puuttua rasismiin arkisiin ilmentymiin. Bussissa rasistisia solvauksia huutelevaa voi käskeä lopettamaan tai mennä vaikka istumaan huutelun kohteen viereen.

– Ne voivat olla hyvin pieniä asioita.

Tutkija muistuttaa, että suomalaisuuden kategoria on monimuotoinen: siihen mahtuu monenvärisiä ja -näköisiä ihmisiä.

– On niin helppoa unohtaa muut kuin ne ääripäät ja stereotyypit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.