Jyväskyläläisäiti kiisti lapsikaappauksen käräjäoikeudessa – syytetään erehdyttäneen pojan isää suunnitelmallisesti Sisiliaan muutossa

37-vuotias jyväskyläläisäiti kiisti syyllistyneensä lapsikaappaukseen, kun hänelle luettiin syyte Keski-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina. Syytteen mukaan nainen otti omavaltaisesti ilman isän suostumusta huostaansa heidän yhteishuollossaan olevan, tekoaikaan 2-vuotiaan, pojan viemällä hänet Jyväskylästä Sisiliaan heinäkuussa 2017 ja jättämällä palauttamatta lapsen Suomeen.

Syyttäjän mukaan nainen erehdytti tahallaan ja suunnitelmallisesti lapsen isän allekirjoittamaan lomamatkaa varten matkustusasiakirjan, joka mahdollisti teon. Naisen syytetään piilotelleen lastaan yli kahden vuoden ajan ilmoittamalla viranomaisille väärän osoitteen ja salaamalla osoitetietonsa turvakiellolla.

Oikeudessa sekä lapsen äiti että isä halusivat kertoa oman näkemyksensä tilanteesta ja sen taustalla olevista asioista. Molemmat kertoivat väliensä tulehtuneen jo ennen lapsen syntymää. Sittemmin puheyhteys katkesi kokonaan siten, että tapaamiseen ja huoltoon liittyvät asiat hoidettiin viranomaisten kautta.

Isän mukaan äiti yritti estää kaikin keinoin hänen ja lapsen tapaamiset. Heinäkuun 2017 jälkeen oikeusteitse määrätyt tapaamiset eivät toteutuneet, eikä nainen vastannut miehen viesteihin. Mies teki rikosilmoituksen ja laittoi lapsen palautuksen vireille kuultuaan lastensuojelusta, että pojan paikkakunnaksi on merkitty ulkomaat.

– Tapaamiset oli sovittu tiistaiksi. Minulla oli heti aavistus asiasta, mutta odotin joka tiistai kotona, jos hän sattuisi pojan tuomaan. Kun monta kuukautta meni, eikä poliisikaan tiennyt missä lapsi on, aloin luopua toivosta, mies muisteli.

Aavistus vahvistui, kun mies löysi Kaupparekisteristä tiedon, jonka mukaan naisen yritys Jyväskylässä on lopetettu ja Facebookin sisiliansuomalaisten ryhmästä löytyi naisen kirjoittama viesti.

Nainen kertoi oikeudessa katsoneensa olleen oikeutettu viemään lapsen, sillä hän oli päättänyt muutosta ollessaan yksinhuoltaja. Kun yhteishuoltajuus määrättiin, olivat muuttovalmistelut jo niin pitkällä, että hän oli myynyt asuntonsa ja yrityksensä Jyväskylässä ja järjestänyt valmiiksi elämän Sisiliassa. Hän myönsi, ettei kertonut muutosta lapsen isälle.

Nainen oli lapsen yksinhuoltaja, kunnes kesäkuussa 2017 hovioikeus määräsi yhteishuoltajuuden. Naisen puolustus vetosi myös siihen, ettei huoltosuhdetta rikottu tosiasiallisesti, koska lapsi oli elänyt koko elämänsä äitinsä kanssa nähden isäänsä harvoin.

Äidin mukaan taustalla oli miehen häneen kohdistama häirintä ja vainoaminen, eikä tarkoitus erottaa lasta isästään. Hänen kiisti väitteen piilottelusta ja kertoi osoitetietojen olevan Italian viranomaisten julkisessa rekisterissä. Sitä hän ei osannut selittää, mikseivät Suomen viranomaiset olleet niitä sieltä saaneet.

– Kävin työssä, maksoin veroja, lapsi kävi julkisessa päiväkodissa. En olisi hoitanut asioita virallisesti, jos olisin piilotellut, hän sanoi.

Syyttäjä vaatii naisen tuomitsemista enintään kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lapsen isä vaatii naiselta 4 500 euron kärsimyskorvausta ja liki 10 000 euron korvauksia asiassa syntyneistä kuluista. Lapselle määrätty edunvalvoja vaatii lapselle 5 000 euron korvausta kärsimyksestä.

Oikeus antaa asiassa ratkaisunsa viikon kuluttua. Vangittuna ollut nainen vapautettiin odottamaan tuomiota.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .