Hierontafirman nettiosoite kaapattiin ja tilalle nousi saksalainen verkkokauppa – yrittäjä ihmeissään

Jyväskyläläisen hierontayritys Acutixin toimitusjohtaja Jari Hantunen oli alkusyksystä ihmeissään. Asiakas soitti ja kertoi tilanneensa Hantusen verkkokaupasta tuotteita, mutta nyt saapunut tuote oli väärä.

Mistä on oikein on kyse? Hantunen on työskennellyt hierontayrittäjänä jo toistakymmentä vuotta, eikä todellakaan ylläpidä verkkokauppaa.

– Yritin heti kaupata soittajalle hieronta-aikaa, mutta hän vain kyseli vaatteista ja että olenko Acutixin yrittäjä, Hentunen kertoo.

Pian syy hämmentävälle puhelulle selvisi. Hentusen yrityksen acutix.fi -verkkosivut oli kaapattu saksalaisen verkkokaupan alle.

Kaappaus liittyy viestintäviraston vuosi sitten tekemään domain-uudistukseen ja maatunnuksellisten verkko-osoitteiden sääntelyn purkuun. Toisin sanoen nyt kuka vain ja mistä päin maailmaa tahansa voi ottaa käyttöönsä Suomen .fi -maatunnuksen.

Hentusen kohdalla kaappaus onnistui erityisen helposti, sillä hänen verkkosivujaan ei oltu uusittu. Tähän taas liittyy domain-uudistuksen lieveilmiö drop catching, jota harjoittavat tahot väijyvät verkossa uusimattomia verkkosivuja ja kaappaavat ne käyttöönsä.

– En saanut mitään varoitusta, että tällaista on tapahtumassa. Yleensä olen saanut laskun ja maksanut sen. Nyt mitään laskua ei tullut, Hantunen kertoo.

Yrityksensä kautta verkkosivuja vuokraavan Marko Kauppisenkaan tiedossa ei ollut, että Acutixin verkkosivujen käyttöaika olisi päättymässä. Kauppinen on huolehtinut Hantusen nettisivuista vuodesta 2007 lähtien.

– Yleensä verkkosivut pitää uusia vuoden, kolmen tai viiden vuoden välein. Aiemmin olen saanut asiasta ilmoituksen, mutta domain-uudistuksen takia ylläpito-oikeudet siirtyivät kolmannelle osapuolelle, eikä hän ilmoittanut meille asiasta, Kauppinen selvittää.

Verkkokaupan tiet veivät Kiinaan

Kun verkkosivujen kaappaus oli tullut ilmi, Kauppinen lähti selvittämään mistä on kyse. Verkkokaupan ip-osoite vei Saksaan, vaikka sivut olivat paria kirjoitusvirhettä lukuun ottamatta suomenkieliset.

– Nyt sivut ovat Jens Schwartz -nimisen saksalaisen henkilön hallinnassa, Kauppinen kertoo.

Hantusen asiakkailta saamien tietojen mukaan tuotteet puolestaan lähetetään Kiinasta. Nekään eivät aina kuitenkaan vastaa sitä, mitä on tilattu. Asiakkaiden puheluita on ehtinyt syksyn aikana tulla useita.

– Jos oli tilannut vaikka juhlamekon, niin postissa oli tullut jotain ihan muuta, esimerkiksi lasten potkupuku. Sivuthan ovat täysin asiallisen näköiset, että itse voisin haksahtaa kanssa, jos mekkoja käyttäisin.

Marko Kauppisen mukaan asiasta on nyt tehty valitus viestintävirastolle.

– Koska domain on ollut yrityksellä yli neljä vuotta ja se vastaa täysin yrityksen nimeä, viestintävirasto teki päätöksen, että Acutix saa domainin takaisin, Kauppinen kertoo.

Lain mukaan myös domainin kaapanneella yrityksellä on kuitenkin oikeus valittaa asiasta, mikä hidastaa prosessia. Lähtökohtaisesti saksalaisyrityksellä ei kuitenkaan ole domainiin mitään oikeutta.

Päätös alkuvuodesta

Viestintäviraston virallinen päätös palauttaa sivut takaisin Acutixille tulee näillä näkymin vuodenvaihteessa.

– Olin jo sitä mieltä, että suljetaan sivut kokonaan, kun tässä kestää niin kauan. Yli puoli vuotta jo mennyt, Hantunen kommentoi prosessia.

Hantusen mukaan vain harva kuitenkin löytää hänen asiakkaakseen verkkosivujen kautta, eikä niillä ole suurta merkitystä hänen bisnekselleen.

– Onneksi olen käsityöammatissa. Jonkun muun tilanteessa verkkosivujen käytöstä poistuminen voisi olla vakavakin asia. Minua tämä lähinnä vain naurattaa. Tämmöistä tämä elämä on.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .