Jyväskyläläiset kaverukset pyöräilevät kesäkuun ja etsivät satavuotiaita saunoja

Lauteilla tutustutaan paikallisiin ihmisiin.

Jyväskyläläiset Matti Kemi ja Juha Kumara polkevat kesäkuun aikana Jyväskylästä Fiskarsiin saunoen satavuotiaissa savusaunoissa. Idea syntyi Suomen Saunaseuran Suomen satavuotisjuhlavuonna keräämästä satavuotiaiden saunojen luettelosta. Retki tehdään yhteistyössä seuran kanssa.

– Merkittävin syy reissuun on rakkaus saunomiseen, Kumara kertoo.

Matka alkoi Jyväskylän keskustasta kohti Kuohun kylää, jossa odottivat 200-vuotisen Hattulan savusaunan löylyt. Sieltä renkaat suunnataan kohti Mänttä-Vilppulaa, Ruovettä, Tamperetta, Helsinkiä ja lopulta Fiskarsia. Reitillä on kansan- ja kyläsaunoja sekä yksityisiä saunoja. Matkaan on varustauduttu huovuttamalla saunahatut.

Tämä ei ole kaksikon ensimmäinen pyörämatka. Kolme vuotta sitten he tajusivat, että voisivat yhdistää yhteisen kiinnostuksena pyöräilyyn ja päätyivät polkemaan Tampereen kautta Oulun Hailuotoon. Matkasta syntyi radiokuunnelma, joka esitettiin Radio Hearissa.

Myös tämän kesän matkalta kertyy aineistoa kuunnelmaan, jolle etsitään julkaisijaa. Kuunnelmassa perehdytään muun muassa saunaseremonioihin.

Retkikunnan 70-luvun polkupyörät on todettu aiemmalla reissulla hyviksi matkantekovälineiksi.

– Jos olisi uusi pyörä, se olisi ehkä iisimpää, mutta toisaalta sitten ei oppisi hyödyllisiä pyöränkorjaustaitoja. Itse tykkään siitä värkkäilystä myös, kertoo Kemi.

Tarvittaessa apua on aina saatu. Kun Kemin takarengas puhkesi kesken matkan, tuli heti vastaan rekkakuski, joka tarjosi kyydin seuraavalle etapille. Lopulta päivä päättyi muutamien käänteiden kautta illanviettoon kaustislaisten pelimannien kanssa.

– Aina kun retkillä tapahtuu jotain yllättävää ja se muuttaa meidän suunnitelmia, en automaattisesti ajattele, että suunnitelmat muuttuisivat huonompaan suuntaan. Täytyy olla avoinna sille, mihin tämä johtaa, sanoo Kemi.

Tänäkin kesänä tarkoituksena on pyöräilyn ja saunomisen lisäksi tutustua paikallisiin ihmisiin.

– Olen lueskellut Akseli Gallen-Kallelan kirjaa, jossa hän kirjoittaa vaeltamisesta. Loppukaneettina on, että todellinen vaeltaja etsii aina ihmistä. Itselle pyöräretkellä parhaat hetket ovat, kun pysähtyy johonkin kylänraitille, juo kahvia ja juttelee paikallisten äijien kanssa, Kumara sanoo.

Pyörän selästä tutustuu Suomeen, johon ei muuten tulisi matkattua. Paljon ulkomailla reissannut Kemi kertoo tajunneensa vasta viime vuosina, miten paljon nähtävää, koettavaa ja erilaisia ihmisiä ympäri Suomea löytyy.

– Se avartaa ymmärrystä suomalaisuuteen ja suomalaisiin ihmisiin. Aika paljon mediasta saa sellaisen kuvan, että me emme olisi samaa jengiä, kun tuolla pyöräilee, tuntuu, että samaa jengiä me täällä kyllä ollaan.

Pyöräretkeä voi seurata Instagramissa (@saunakonkeli). Siellä voi myös vinkata, jos sauna on kuumana tai antaa vinkkejä paikallisista saunoista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .