Jyväskyläläismiehen "pikku jäynä" tuli kalliiksi: Vaajakosken voimalaitokseen murtautunut tuomittiin puolen miljoonan korvauksiin

Jyväskylän Vaajakoskella sijaitsevaan vesivoimalaitokseen murtautunut 37-vuotias jyväskyläläismies tuomittiin törkeästä vahingonteosta yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä suorittamaan 80 tuntia yhdyskuntapalvelua. Perjantaina antamallaan tuomiolla Keski-Suomen käräjäoikeus velvoitti miehen korvaamaan voimalaitoksessa aiheuttamistaan vahingoista runsaat 573 000 euroa Suur-Savon Sähkölle sekä yhtiölle korvauksia maksaneelle vakuutusyhtiölle.

Mies murtautui voimalaitokseen toukokuussa 2016 ja aiheutti mittavat vahingot käännellen ja painellen kytkimiä sisällä laitoksessa siten, että yksi generaattoreista rikkoutui. Myös kaksi muuta generaattoria menivät pois päältä ja koko tuotantolaitoksen toiminta ja sähköntuotanto pysähtyivät hetkellisesti.

Mies myönsi tekonsa, mutta kiisti toimineensa tahallisesti. Hän kertoi joutuneensa veden varaan ollessaan kalastamassa voimalaitoksen läheisyydessä. Päästyään maihin, hän kertoi koputtaneensa laitoksen oven lasia, jotta joku tulisi avaamaan oven. Hänen mukaansa oven lasi oli kuitenkin rikkoutunut, jolloin hän oli mennyt sisään. Kytkimien vääntelyä hän perusteli tarkoituksella saada paikalle apua.

Oikeus ei pitänyt miehen kertomusta avunsaamistarkoituksesta uskottavana, sillä mies vetosi tähän vasta oikeudessa. Poliisikuulusteluissa hän oli sen sijaan kertonut mielessään olleen tehdä "jokin pikku jäynä tai pila". Oikeus katsoi myös, että miehen on laitoksen toimintoihin puuttuessaan täytynyt pitää vähintäänkin varsin todennäköisenä voivansa aiheuttaa huomattavaakin vahinkoa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .