Jyväskyläläismies hyppi trampoliinilla alasti – IS: Asiaa puidaan nyt hovissa

Sakot trampoliinilla alasti pomppimisesta saanut jyväskyläläismies on vienyt asian hovioikeuteen, kertoo Ilta-Sanomat.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen viime vuoden syyskuussa 20 päiväsakkoon sukupuolisiveellisyyden loukkaamisesta, kun hän oli kulkenut asunnossaan sekä hyppinyt takapihallaan sijaitsevalla trampoliinilla alasti. Mies oli myös esitellyt ikkunasta sukupuolielintään kadulla kulkeville ihmisille. Maksettavaksi tuli 380 euroa.

Mies kiisti rikoksen. Hän oli myöntänyt kävelleensä asunnossaan jyväskyläläisellä omakotitaloalueella alasti, mutta kiisti esitelleensä elintään kadulla kulkeville ihmisille. Hän myönsi hyppineensä kesällä trampoliinilla alasti kahdesti, mutta oli sitä mieltä, ettei suojaisassa paikassa sijaitseva trampoliini näy ulkopuolisille.

– Käräjäoikeuden tuomion jälkeen sain nettipalstoilla niin paljon positiivista palautetta ja kannustusta, että päätin viedä asian hoviin, jyväskyläläismies kertoo Ilta-Sanomille.

Ei aiempia linjanvetoja

Mies valitti tuomiosta ja kysyi valituksessaan oikeuksiaan kotirauhaan ja yksityisyyden suojaan, IS kertoo. Ilta-Sanomien haastattelema mies myöntää lehdelle viihtyvänsä kotona yksin ollessaan alasti, mutta korostaa, ettei tee sitä itseään esitelläkseen.

Yksityisalueellakin, kuten kotona tai kotipihassa, alasti esiintyminen voi olla rangaistavaa, jos esittelee itseään tarkoituksella sellaisessa paikassa, josta on esteetön näkyvyys julkiselle paikalle, kuten tielle, kadulle tai vaikka leikkikentälle. Jyväskyläläismiehen tapauksessa toiminta oli aiheuttanut hämmennystä lähistöllä asuvissa lapsissa.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta kertoi lokakuussa 2014 Keskisuomalaiselle, ettei korkeimman oikeuden päätöksiä kotirauhan suojaamalla alueella sattuneesta sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta ole.

– Voisi olla hyvä saada korkeimman oikeuden linjanveto tähän kysymykseen, Tolvanen arvioi tuolloin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .