Nainen löysi karmivan yllätyksen ostoksistaan – katso kuvat

Jyväskyläläinen Pirkko Toivari törmäsi elämänsä kuvottavimpaan tilanteeseen peratessaan kaupasta ostettuja kaloja viime viikolla.

Toivari osti viime perjantaina jyväskyläläisestä kaupasta puoli kiloa Säkylän Pyhäjärvestä pyydettyjä muikkuja ja alkoi perata niitä lauantaina.

– Ihmettelin, kun yksi kaloista oli niin erikoisen näköinen. Sillä oli hyvin pullea ja venynyt maha, Toivari kuvaili.

Avattuaan "erikoisen näköisen" kalan, mahasta pullahti Toivarin mukaan niin ällöttävä näky, ettei hän saa sitä pois mielestään.

– Sieltä tuli pitkiä rihmoja monta kappaletta, joita vetelin ulos. Ensin luulin niiden olevan maitia, mutta sitten kun ne alkoivat liikkua ja kiemurrella, tajusin niiden olevan matoja. Hyi kamala sentään, vieläkin puistattaa, kun ajattelen niitä, Toivari sanoi.

Kalasta löytyi kaikkiaan neljä matoa, joista lyhyimmät olivat nelisen ja pisimmät seitsemän senttiä.

– Epäröin aluksi, voiko muitakaan kaloja laittaa enää ruuaksi, vaikka niistä ei löytynyt mitään erikoista. Tein niistä lopulta uunimuikkuja, joita mieheni uskalsi syödä. Itse en kylläkään saanut palakaan kurkusta alas.

– En ole ikimaailmassa törmännyt tällaiseen, niin kuvottava kokemus  se oli, Toivari sanoi.

Hihnamatoja

Jyväskylän yliopiston dosentti Anssi Karvonen sanoo, että kyseessä ollut kala on todennäköisesti ollut salakka, joka on päätynyt muikkujen sekaan. Karvosen mukaan Toivarin ottamissa kuvissa olevat hihnamadot eli heisimatojen toukat esiintyvät särkikaloissa, kuten salakoissa ja lahnoissa, joskus myös särjissä. Muikuissa niitä ei ole.

– Hihnamatoja voi olla särkikalan ruumiin ontelossa ja ne voivat kasvaa jopa useamman kymmenen sentin mittaiseksi. Matoja voi myös olla useampia kerralla. Silloin kala näyttää pullealta, koska sen vatsa on täyttynyt madoista.

Karvonen kertoo, että hihnamadoilla on elämänkiertonsa aikana kolme isäntää.

– Hihmadot päätyvät kaloista lokkiin, jossa ne kasvavat aikuiseksi. Lokin suolessa ne munivat ja vapautuvat veteen. Vedessä munat kuoriutuivat ja toukat joutuvat hankajalkaisen äyriäisen syömäksi. Kalaan ne päätyvät hankajalkaisesta, jonka kala syö vedessä.

Karvonen korostaa, että hihnamadot eivät ole vaarallisia ihmisille. Hihnamatoja ei tulekaan sekoittaa ihmisen leveään heisimatoon eli lapamatoon, jonka voi saada kypsentämättömästä tai pakastamattomasta hauesta, mateesta, ahvenesta tai kiiskestä. Lapamatoa ei esiinny särki- tai lohikaloissa.

– Ne eivät tartu ihmiseen, vaan ovat lähinnä esteettinen haitta. Kalan, jossa hihnamatoja on ollut, voi hyvin syödä, Karvonen vakuuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

THL: Jyväskylässä on todettu yksi uusi koronatartunta, tartunnan saaneen lähipiiri on tavoitettu – koko maassa uusia tartuntoja ilmoitettiin edellispäivää vähemmän

THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet

STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee

Valtioneuvoston on määrä päättää uusista matkustusrajoituksista

Maskisuositus voi tulla ensi viikolla, mutta laki ei taivu maskipakkoon – katso tallenne torstain tiedotustilaisuudesta

Näin paljon marjat maksoivat Jyväskylän torilla – hikoilevat mustikat irtoavat halvemmalla

Jyväskylässä nyhdetään mustikoista enemmän kuin Kuopiossa ja Joensuussa – hintahaitari ihmetyttää

Senioritalo Ilonan asukkaat pääsivät käymään kotonaan ensimmäistä kertaa sitten palon – vesivahingot ovat tärvelleet monen omaisuutta

Kaikki eivät aloita koulua samalta viivalta –  arvioinnin mukaan takamatkaan vaikuttavat esimerkiksi lähisuvun oppimisvaikeudet, huoltajien taustat ja loppuvuodesta syntyminen

Kalevi Valo, 74, näki mökkiterassiltaan, kun myrskyävä Puula kaatoi veneen ja kaksi miestä putosi aaltoihin – pelastusoperaatiossa oli onneakin matkassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.