Jyväskyläläispoikaa kuullaan Angry Birdsien äänenä – kuuntele näyte videolta

Finnkinon kilpailu poiki Olli-Pekka Lounialalle kolme ääniroolia.

Jyväskyläläinen Olli-Pekka Louniala oli joulukuussa ystäviensä kanssa elokuvakuvateatterissa katsomassa uusinta Star Wars -elokuvaa, kun valkokankaalle tuli houkutteleva mainos. Finnkino oli juuri käynnistänyt kilpailun, jossa etsittiin ääntä Angry Birds -elokuvaan. Pääpalkinnon voittajalle luvattiin elokuvan ääninäyttelijän rooli. Louniala tiesi, että se oli mahdollisuus, johon hänen kannatti tarttua.

– Tein itsestäni noin minuutin mittaisen videon, jossa esitin erilaisia ääniä ja julkaisin sen Youtube-tililläni, Louniala kertoo kilpailun ohjeista.

Meni kaksi kuukautta, kunnes Viitaniemen 9-luokkalainen sai puhelinsoiton.

– Olin saanut roolin! Aluksi tietysti epäilin sitä aprillipilaksi, sillä äänityspäiväksi sovittiin 1. huhtikuuta.

Yhden roolin sijasta kolme

Kilpailuun osallistui äänivideollaan ympäri maata kaikkiaan 80 henkilöä, joiden joukosta valittu Louniala kutsuttiin SDI Median studiolle Helsinkiin. Lounialan osuus englanninkielisen animaation dubbauksesta eli jälkiäänityksestä suomen kielelle saatiin purkkiin yhden päivän aikana ja mukaan studiolle aprillipäivänä pääsivät myös Lounialan vanhemmat sekä 12-vuotias pikkusisko Sanni.

Jos päivä oli Lounialan perheelle ainutlaatuinen, niin itse tähdelle se oli vieläkin enemmän. Eikä ihme, sillä mikä olisikaan harmonikkaa ja pianoa soittavalle sekä näyttelemistä rakastavalle 16-vuotiaalle pojalle yhtä hienoa kuin päästä osaksi miljoonaluokan suomalais-amerikkalaista elokuvaa sekä olla ohjaaja Antti L. J. Pääkkösen vietävänä ja äänittää studiolla tunnettujen suomalaisnäyttelijöiden, kuten Riku Niemisen kanssa. Unohtamatta tietenkään sitä, että Louniala saa nimensä elokuvan lopputeksteihin, ja se vasta pojan mieltä lämmittääkin.

– Mahtava yllätys oli sekin, että sain elokuvasta lopulta kolme roolia, vaikka alunperin kisassa haettiin ääntä vain yhteen rooliin.

Dubbaus entuudestaan tuttua

Rooleistaan Louniala ei mielellään puhu tarkemmin, koska ei halua paljastaa tarinan juonta. Sen verran hän kuitenkin suostuu sanomaan, että katsojan kannattaa kuunnella tarkkaan elokuvan alussa esiintyvää lintuisähahmoa Taunoa sekä Kinkku-Jonia ja vartijapossuja, sillä heidän kohdalla saattaa kuulua tuttu ääni.

– Varsinainen dubbaus oli entuudestaan tuttua, nyt se oli vain ammattimaisempaa. Olemme kavereideni kanssa dubanneet omaksi iloksemme erilaisia englanninkielisiä animaatioita Jyväskylän Veturitalleilla, jossa on tarvittavat laitteet.

Tähtäimessä oikeustieteellinen

Aprillipäivänä studiolla aherrettu työ huipentui eilen keskiviikkona, kun Louniala sai palkkioksi oman elokuvanäytöksen Jyväskylän elokuvateatterissa. Lounialan äänidebyyttiä valkokankaalla oli katsomassa salin täydeltä yhteensä 56 vierasta – heidän joukossaan perheen jäseniä, sukulaisia ja ystäviä. Palautetta supliikki nuorukainen on saanut runsaasti ja kaveriporukassa hänet on julistettu virallisesti julkkikseksi. Voidaanko tästä päätellä, että Lounialasta kuullaan vielä – viimeistään isona?

– Seuraavien vuosien suunnitelmat ovat päästä ensin Norssin lukioon, sieltä armeijaan ja sitten Helsinkiin oikeustieteelliseen.