Jyväskyläläisten influenssarokotuksiin muutoksia – lapsiperheet ohjataan Palokkaan, pienille rokote sumutteena

Jyväskylässä rokotuspäivien määrä putoaa neljästä kolmeen.

Yleisiä influenssarokotuspäiviä järjestetään Jyväskylässä tänä syksynä kahdella terveyseasemalla aiemman yhden sijasta. Muutoksen taustalla on ilmaiseen rokotukseen oikeutetun väestön kasvu. Ilmaisen influenssarokotuksen saavat tänä syksynä ensimmäistä kertaa myös kaikki alle 7-vuotiaat.

Aiemmin yleiset rokotuspäivät järjestettiin vain Kyllön terveysasemalla, mutta nyt rokotuksia annetaan myös Palokan terveysasemalla. Palokkaan ohjataan ensisijaisesti lapsiperheet, joita oletetaan olevan rokotuspäivinä entistä enemmän liikkeellä, kun maksuttoman rokotteen saavat kaikki alle kouluikäiset.

– Palokka valikoitui toiseksi rokotuspaikaksi osittain toiminnallisten tilojen ja osittain liikennejärjestelyjen ansiosta. Esimerkiksi keskustan terveysaseman ympäristössä liikenne saattaisi ruuhkautua, jos rokotukset järjestettäisiin siellä, kertoo osastonjohtaja Mirva Molkkari Kyllön terveysasemalta.

– Jako ei ole ehdoton. Jos Kyllöön tulee esimerkiksi lähialueella asuvia lapsiperheitä, heidät rokotetaan kyllä. Mutta tarkoitus on keskittää lasten rokotukset Palokkaan.

Rokotuspisteiden lisäämisen myötä Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus Jyte ei ole nähnyt tarvetta yhtä monelle rokotuspäivälle kuin aikaisempina vuosina. Yleisiä rokotuspäiviä on nyt kolme, viime vuosina niitä on ollut neljä.

– Kokemus aiemmilta vuosilta on, että kaksi ensimmäistä rokotuspäivää ovat ne, joissa suurin osa halukkaista käy hakemassa rokotteen, Molkkari toteaa.

Alle 7-vuotiaiden lisäksi maksuttomaan rokotukseen ovat tuttuun tapaan oikeutettuja kaikki 65 vuotta täyttäneet ja lisäksi useat pienemmät riskiryhmät.

– Yleisten influenssarokotuspäivien lisäksi rokotus on mahdollista antaa myös esimerkiksi vastaanottojen yhteydessä. Hyvin paljon tätä mahdollisuutta käytetäänkin, Molkkari sanoo.

Neuvolaikäisiä lapsia ja heidän perheenjäseniään voidaan rokottaa myös tavanomaisten neuvolatarkastusten yhteydessä. Samoin raskaana olevia naisia.

Tämän syksyn uutuus koko maassa on nenäsumutteena annettava rokote, joka on tarjolla 2–6-vuotiaille lapsille pistoksen vaihtoehtona.

Jyväskylän yleiset rokotuspäivät Kyllössä ja Palokassa ovat lauantait 27.10., 1.12. ja 12.1. Kahtena ensimmäisenä päivänä rokotusaika on kello 8–17.30, kolmantena päivänä 8–13.

Jyväskylässä rokotuspäiviä järjestetään myös Korpilahden neuvolassa. Päivät ovat torstait 25.10. ja 29.11. ja rokotusaika 8–14.

Hankasalmen terveysasemalla rokotuspäivät ovat lauantai 27.10. (klo 8–14) ja torstai 29.11. (klo 13–17.30). Hankasalmen neuvolassa rokotetaan lauantaina 27.10. kello 8–14 ja tiistaina 27.11. kello 13–16.

Uuraisten terveysaseman ja neuvolan rokotuspäivät ovat torstai 1.11. (klo 9–15) ja tiistai 4.12. (klo 9–15).

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .