Yllättävä tutkimustulos: Olut sopii liikunnan jälkeen paremmin kuin palautusjuoma

Jyväskylän yliopistossa tehdyn pro gradu -tutkimuksen mukaan oluet voivat olla parempia juotavia liikunnan jälkeen kuin palautumiseen tarkoitetut urheilujuomat. Erityisesti oluet sopivat runsaasti hikoiluttavan urheilun palautusjuomaksi, koska ne korjaavat hikoilun aiheuttamaa nestehukkaa ja hivenainetasapainon muutosta.

Tutkimuksessa todettiin, että oluet sisältävät erityisesti joitakin hivenaineita enemmän kuin palautusjuomat.

– Oluiden hivenainepitoisuudet olivat yllättävän korkeita ja ne pärjäsivät palautusjuomille odotettua paremmin. Tällä hetkellä puhutaan paljon proteiinien ja hiilihydraattien tärkeydestä, mutta pitäisi muistaa vitamiinien, hivenaineiden ja rasvojen merkitys kehon toiminnassa. Hivenaineet ohjaavat useita urheilussa tarvittavia tapahtumia ja ne pitävät vitamiinien kanssa kehon toimintoja yllä, pro gradun tehnyt Juho Leikas kertoo tiedotteessa.

Tutkituissa oluissa oli kaliumia, magnesiumia, mangaania ja piitä palautusjuomia enemmän. Lisäksi fosforia oluet sisälsivät hyvin paljon. Muita hivenaineita oluissa oli yhtä paljon tai vähemmän kuin palautusjuomissa. Hivenainepitoisuudet kasvoivat alkoholiprosentin noustessa, mutta hivenainepitoisuudet pysyivät kohtalaisina myös alkoholittomassa oluessa.

Aiemmissa aihepiiriä selvittäneissä tutkimuksissa alkoholia on käytetty suurissa määrissä. 1–2 annoksen vaikutuksista on väin vähän tietoa. Mutta näiden tutkimuksen mukaan olut toimii paremmin kuin vesi urheilusuorituksen jälkeen kehon nesteytyksessä.

– Päivittäisen hivenainetarpeen saavuttamiseen oluella ei kannata pyrkiä, mutta hivenaineidensa takia vaikutus nesteytykseen on selkeästi havaittavissa. Yksi kaksi olutta on palautumiseen suositeltava maksimimäärä, Leikas toteaa.

Oluen hivenaineet tulevat vedestä, hiivasta ja käytetystä viljasta. Ilmasto-olot, viljan käsittelyt ja oluen paneminen vaikuttavat tuotteiden hivenainepitoisuuksiin. Tutkielmassa analysoitiin 25 olutta, jotka edustivat oluttyyleiltään vaaleita ja tummia lagereita, vehnäoluita, aleja, portereita ja stoutteja. Oluiden alkoholipitoisuudet, valmistuksessa käytetty vilja ja valmistustapa vaihtelivat. Vertailuryhmänä tarkasteltiin kolmea erilaista palautusjuomatuotetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.