Jyväskylän Energia etsii kiireesti turpeen korvaajaa

Jyväskylän Energia (JE) etsii kiireisesti korvaajaa turpeelle. JE on sitoutunut siihen, että sen tuottama energia on vuoteen 2030 mennessä 80-prosenttisesti uusiutuvaa.

JE:n toimitusjohtaja Tuomo Kantola kertoo, että tällä hetkellä JE:n sähköntuotannossa puun, biokaasun ja tuulivoiman osuus on jo 55,8 prosenttia, mutta kaukolämmön tuotannossa vielä alle 50 prosenttia. Turpeen osuus kaukolämmön tuotannosta on ollut 47,9 prosenttia ja sähköntuotannosta 41,7 prosenttia.

– Pyrimme eroon fossiilisista polttoaineista mahdollisimman nopeasti, Kantola sanoo.

 

Ongelma on kuitenkin se, että turpeesta eroon hankkiutuminen tarkoittaa uusia investointeja voimalaitoksiin. Kantola varoittaa, että siirtymää ei saa tehdä liian nopeasti.

– Silloin riski kaukolämmön hinnan nousulle olisi hyvin suuri, hän sanoo.

Rauhalahden voimalaitos tulee Kantolan mukaan käyttöikänsä päähän vuonna 2030 ja korvataan kokonaan uusiutuvalla energialla, kuten mahdollisesti puun poltolla. Keljonlahden voimalaitosta on sen sijaan käytetty vasta noin neljännes sen suunnitellusta käyttöiästä. Kantola näkee, että ilman suuria laiteinvestointeja tai käyttökulujen nousua ei Keljonlahdessa pystytä polttamaan puuta 100-prosenttisesti. Tällä hetkellä puun osuus on Keljonlahdessa 60 prosenttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .