Jyväskylän Holsti jäämässä mottiin, asukkaat huolissaan –  Jos suunnitelmat toteutuvat, rauhallisen asuinalueen halki ajaisi jatkossa jopa 1000 autoa päivässä

Rantaväylän parannussuunnitelmat ovat saaneet Jyväskylän Holstin alueen keskellä asuvat asukkaat älähtämään. Suunnitelman mukaan Holstin nykyiset kulkuväylät, Kolikkotie sekä Holstintien liittymä Merasimelle, katkaistaisiin liikenteeltä. Tällöin kulku asuinalueelle tapahtuisi jatkossa uutta, Kyyhkysentieltä lähtevää väylää pitkin. Uuden väylän on suunniteltu kulkevan nykyistä voimalinjaa pitkin Holstin halki, jolloin voimalinja muutettaisiin maakaapeliksi.

 

 

Kolikkotien katkaisua perustellaan Lohikoskentien ja Laukaantien liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden parantamisella. Merasimen taas ei nähdä kestävän lisääntyviä liikennemääriä, jos tiesuunnitelmaluonnoksissa esitetty Seppälän ja Kankaan kohdan uusi eritasoliittymä toteutuu.

Asiaan tarttui muun muassa Hankasalmen kunnanjohtaja ja Holstin alueen asukas Matti Mäkinen. Hän kirjoitti Facebook-päivityksessään, ettei Holsti olisi muutoksen jälkeen enää Holsti.

– Nyt tuntuu kornisti siltä, että Holstia suunnitellaan Nelostien ehdoilla, vaikka osayleiskaavan tulisi ohjata tiehanketta. Holsti on jäämässä mottiin isojen teiden väliin, ja korvaavan väylän alle jäisivät muun muassa osin lasten leikki- ja pallokenttä sekä virkistysalueena toimivaa metsää, Mäkinen toteaa.

Mäkisen mukaan suunnitelman tekijät esittivät Holstin asukkaille, että uudella aluetta halkovalla tiellä kulkisi päivittäin jopa tuhat autoa. Hän kummastelee esitystä, sillä samaan aikaan läheisestä Kankaan alueesta pyritään tekemään mahdollisimman autoton.

– Holsti on ollut autoton tähän asti, mutta nyt Kankaan vaatimien liikenneratkaisujen vuoksi tehtaan vanhasta asuinalueesta, Holstista, tehtäisiinkin autotie. Linnunlaulu ei enää kuulu täällä, jos suunnitelma toteutetaan, Mäkinen toteaa.

Mäkinen toivoo, että sisäänajo Holstiin toteutettaisiin ennemmin Minimanin takaa lähtevänä ylikulkusiltana Nelostien yli. Tällöin Holstin keskellä sijaitseva metsäalue ja lasten leikkialueet säästyisivät.

– Ei tämä ole pelkkää "ei minun takapihalleni" -puhetta, vaikka taloni sijaitseekin 20 metrin päässä voimalinjasta eli kaavaillusta uudesta tiestä. Toki tilanne olisi minullekin hankala, mutta enemmän olen huolissani siitä, että koko alue muuttaisi luonnettaan.

Mitään ei ole vielä päätetty, toteaa Jyväskylän kaupungin rakennuttajainsinööri Tapio Koikkalainen. Hänen mukaansa Kyyhkysentien kautta kulkeva katuyhteys, joka esiteltiin Holstin asukkaille tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, on yksi mahdollisuus, mutta muitakin on. Esimerkiksi Mäkisen esittämää ylikulkusiltaa Koikkalainen pitää toisena tutkimisen arvoisena vaihtoehtona.

– Tavoitteena on löytää vähiten asutusta ja alueen ympäristöä haittaava vaihtoehto. Koin, että keskiviikon tilaisuudessa keskusteltiin hyvässä hengessä ja näille molemmille vaihtoehdoille oli puoltajansa. Ylikulkusilta on todennäköisesti kalliimpi toteuttaa, muttei voimalinjan upottaminen maahankaan halpaa ole, Koikkalainen sanoo.

Koikkalaisen mukaan Holstin liikennejärjestelyt ratkeavat alkuvuoteen mennessä, minkä jälkeen asemakaavaa aletaan valmistella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .