Ikean kassat hämmentävät: miksi käteismaksu ei onnistu ollenkaan?

Jyväskylän Ikean lähipisteessä maksaminen on herättänyt ihmetystä asiakkaissa. Lähipisteessä ei ole ollenkaan perinteisiä käteiskassoja, vaan pelkkiä itsepalvelukassoja, joihin käy pelkkä korttimaksu.

Käteismaksu ei siis onnistu Jyväskylän Ikeassa ollenkaan – ei, vaikka ostos olisi euron hintainen.

Suomen muissa Ikeoissa käteisellä maksaminen kuitenkin onnistuu.

Ikean lähipistejohtajan Olli-Pekka Nyrölän mukaan itsepalvelukassat ja kortilla maksaminen yleistyvät kovaa vauhtia, minkä vuoksi käteismaksun tarve vähenee. Itsepalvelukassoilla on henkilökuntaa, joka auttaa maksamisessa tarvittaessa.

– Itsepalvelukassa ja kortilla maksu ovat asiakkaalle nopeita ja helppoja tapoja hoitaa ostokset. Itsepalvelukassat yleistyvät joka paikassa, sanoo Nyrölä.

Käteismaksuissa täytyy Nyrölän mukaan ottaa huomioon myös turvallisuusseikat: isot määrät käteistä liikkeessä ovat aina jonkinlainen riski. Nyrölän mukaan Ikealla on hyvin tarkat säädökset turvallisuudesta. Samaa sanoo myös Annika Stubbe Ikean Suomen-viestinnästä.

– Se on ihan turvallisuuskysymys. Aina kun on käteismaksuja, se vaatii tietynlaiset käteisen rahan käsittelypaikat ja varsatointipaikat, ja Jyväskylän lähipiste on niin pieni, Stubbe sanoo.

Jyväskylän Ikealla on kokoa 1 500 neliömetriä, josta myymälätilaa on 600 neliötä. Loppu on nettikauppatilausten varastotilaa.

"Asiakkaat pääosin tyytyväisiä"

Nyrölän mukaan asiakkaat ovat olleet pääosin tyytyväisiä ratkaisuun. Alussa systeemi herätti jonkin verran ihmetystä, ja muutamia toiveita käteismaksumahdollisuudesta on tullut.

Nyrölä kertoo, että asiassa edetään asiakaspalautteen perusteella: jos tarpeeksi kyselyjä tulisi, käteismaksumahdollisuutta voitaisiin harkitakin.

– Mutta tällä hetkellä sille ei ole tarvetta, Nyrölä toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .