Jyväskylän Kesä lähtee vauhtiin keskustelulla kaupungistumisesta – Jyväskylä pärjää kaupunkien joukossa hyvin, sanovat asiantuntijat

Jyväskylän Kesän festivaaliviikko pyörähtää käyntiin keskiviikkona 3.7. kaupungistumista käsittelevällä seminaarilla. Avausseminaarissa keskustelevat Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ja muuttoliikkeeseen erikoistunut alue- ja väestökehityksen asiantuntija Timo Aro.

Jyväskylän Kesän toiminnanjohtajan Kyösti Ylikuljun mukaan festivaalissa kiinnostavat teemat, joissa on monia tasoja.

– Kaupungistuminen on samaan aikaan kansainvälinen, valtakunnallinen ja paikallinen ilmiö. Kun puhutaan Suomessa siitä, missä menee ison kaupungin raja, on Jyväskylä yksi keskustelussa mukana olevista kaupungeista, Ylikulju toteaa.

Ylikuljun mukaan Jyväskylän Kesän keskustelutilaisuuksissa pyritään pohjaamaan mahdollisimman pitkälti tutkittuun tietoon, mikä vaikutti keskustelijoiden valinnassa.

– He ovat ihmisiä, joilla on paljon todellista tietoa siitä, mitä kaupungistuminen tarkoittaa. Toivottavasti seminaari herättää paljon keskustelua ja yleisö osallistuu siihen aktiivisesti, Ylikulju sanoo.

 

Konsulttitoimisto MDI:n asiantuntija Timo Aro on ehtinyt tehdä uraa yliopistomaailmassa, valtion aluehallinnossa sekä Porin kaupungin kehittämispäällikkönä.

– Aika paljon puhutaan kaupungistumisesta, joten ensin olisi varmaan syytä hieman määritellä, mistä silloin oikeasti puhutaan. Yritän tuoda seminaariin näkökulmaa, että se on paljon muutakin kuin kaupunkien tai kaupunkialueiden muuttovoittoa, Aro avaa.

– Yritän lisäksi nostaa viisi teesiä siitä, mitä kaupungistuminen tulee olemaan 2020-luvulla. Mitkä ovat sellaisia isoja ja merkittäviä asioita, jotka pitäisi ottaa huomioon.

Professori Vaattovaaran mukaan kaupungistumiskeskustelu on liian jakautunutta. Toisen ääripään mukaan Suomessa on enää 1–3 kaupunkia, ja toinen haluaa jakaa kaiken rahan ympäri Suomea.

– Tämä ei auta yhtään. Jakaudumme kansakuntana sisäisesti sen sijaan, että me pyrkisimme ymmärtämään sekä pohtimaan kaupungistumisilmiön erilaisia puolia ja vaikutuksia erilaisille alueille ja analyyttisesti keskustelemaan niistä, Vaattovaara sanoo.

 

Jyväskylälle asiantuntijoilla on hyviä uutisia.

– Jos jaetaan Suomen kaupunkialueet sijainnin, mainekuvien ja tunnuslukujen perusteella karkeasti voittajiin, sinnittelijöihin ja häviäjiin, kuuluvat Jyväskylä ja Jyväskylän seutu kansallisella tasolla selkeisiin voittajiin, Aro kertoo.

– Jyväskylän seudulla ei ole huolta, koska Jyväskylä on voittajien joukkueessa kaikissa aluepolitiikan kehityskuvien vaihtoehdoissa, Vaattovaara komppaa.

 

Jyväskylän Kesän avausseminaari Kaupungistuminen vai suurkaupungistuminen keskiviikkona 3.7. kello 15 salissa L304, Keskussairaalantie 4.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .