Jyväskylän Lyseo oli yhteishaussa maakunnan suosituin

Torstai toi tärkeän tiedon lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen pyrkineille. Silloin selvisi yhteishaun tulokset ja tuleva opiskelupaikka.

Jyväskylän lukioissa on pitkästä aikaa tilanne, että kaikille lukiopaikoille saatiin akateemisesta urasta kiinnostunut opiskelija.

Koulutuskuntayhtymä Gradiaan kuuluva Jyväskylän Lyseon lukio nousi ensisijaisten hakijoiden määrän (518) ja vetovoimaluvun 1,3 perusteella Keski-Suomen suosituimmaksi lukioksi.

Lyseon lukioon – mukaan lukien kansainvälinen IB-lukio – otettiin opiskelemaan 7,83 keskiarvolla. Vuonna 2017 raja oli alempi, 7,25. Lyseon lukioon valittiin yleislinjalle 332 ja IB-linjalle 58 opiskelijaa.

– Kaikki lukiopaikat ovat täynnä. Tällaista ei ole ollut moneen vuoteen. Ulkopuolelle jäi opiskelijoita, jotka olisivat halunneet lukioon, kertoo Lyseon lukion rehtori Osmo Polas.

Lyseon lukion ulkopuolelle jäi 191 hakijaa.

Schildtin lukioon valittiin yhteensä 386 opiskelijaa: yleislinjalle 311, musiikkilinjalle 25 ja urheilulinjalle 50. Keskiarvo, jolla pääsi sisään oli tasan 7,00.

Jyväskylän Normaalikoulun lukioon pääsi tänä vuonna 8,92:n keskiarvolla. Rima laski viime vuoden rajasta 9,42:sta. Sisään otettiin entiseen tapaan yhteensä 100 opiskelijaa, joista 25 liikuntalinjalle.

– Lukiolinjan ensisijaisista hakijoista jäi ulkopuolelle 25 ja liikuntalinjalta 14. Tulos on nuorison ja Jyväskylän lukiokoulutuksen kannalta hyvä. Melkein kaikki saivat lukiokoulutuspaikan, Normaalikoulun lukion rehtori Kirsti Koski kertoo.

Jyväskylän Normaalikoulun lukion pyrki 134 ensisijaista hakijaa. Norssin vetovoimaluku oli samalla tasolla Lyseon kanssa.

Gradian ammatilliseen koulutukseen Jyväskylässä valittiin 1 386 opiskelijaa, kun ensisijaisia hakijoita oli 1 205 ja aloituspaikkoja 1 503.

Jämsän Gradiaan valittiin 186, ensisijaisia hakijoita oli 170 ja aloituspaikkoja oli 263.

– Niin Gradia Jyväskylässä kuin Gradia Jämsässä suosiotaan lisäsi eniten sähkö- ja automaatioala. Jyväskylässä lisäksi suosittuja olivat aikaisempien vuosien tapaan sosiaali- terveysala, liiketoiminta- ja media-ala. Jämsässä kiinnostivat myös metsäala ja autoala, rehtori Pirjo Kauhanen kertoo.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pokeen valittiin 289 opiskelijaa. Lähes kaikki hakijat pääsivät. Halutuimmat linjat olivat logistiikka, metsäala ja maatalousteknologia. Vain suosittuun hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoon eivät kaikki halukkaat päässeet.

Valtakunnallisesti yhteishaun ensisijaisista hakijoista 52 prosenttia haki ammatilliseen koulutukseen (37 750 hakijaa) ja 48 prosenttia lukioon (34 150 hakijaa). Viime vuoden hakuun nähden ammatillisen koulutuksen vetovoima heikkeni kaksi prosenttiyksikköä ja lukiokoulutuksen suosio kasvoi vastaavasti. Kaikkiaan hakijoiden määrä pieneni 2,1 prosenttia (1 480 henkilöä).

Jyväskylän seudulla suurin kouluttaja on koulutuskuntayhtymä Gradia, johon kuuluu sekä lukio- että ammatillista koulutusta. Opiskelijoita on 24 000 ja henkilöstöä 1 100. Lukioita Gradiassa on kolme ja ammatillisia oppilaitoksia kaksi. Yhteensä hakijoita molemmille opintoväylille oli tänä vuonna 2 189.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .