Jyväskylän Rantaraitin jättimäinen kuntosali pantiin alulle – Ulkoilureitti saa varrellensa joka vuosi uuden liikuntapaikan

Pari vuotta sitten laadittu suunnitelma Jyväsjärven Rantaraitin kehittämiseksi on päässyt toteutusvaiheeseen. Ensimmäinen ulkoilmakuntosali satamassa viimeistellään toukokuussa, mutta se on jo käyttökelpoinen. Väliaikainen hiekkapohja vaihtuu kumipäällysteeksi, kun se saadaan valettua lähiviikkoina.

Loppukesällä alkaa seuraavan kuntoilupaikan rakentaminen järven toiselle rannalle Suuruspäähän.

Hikoilua, läsnäoloa ja seikkailua

Tällä, noin 60 000 euron investointitahdilla jatketaan tulevat vuodet, kunnes Jyväsjärven ympärille on kasvanut Suomen suurin ulkoliikuntasali.

13 kilometriä pitkän Rantaraitin varrelle toteutetaan suunnitelman mukaisesti pari kymmentä erilaista kuntoilupaikkaa. Isommissa kokonaisuuksissa on ulkokäyttöön tarkoitettuja välineitä kaikkien lihasryhmien harjoittamiseen. Pienemmissä pisteissä laitteita on yksi tai muutama vaihtelevan teeman mukaisesti.

Halssilan uimarannalta Tourulaan on mahdollista vetää oma kaista juoksuharjoittelulle sopivalla päällysteellä pinnoitettuna.

Hikoilun vastapainoksi ”tietoisen läsnäolon” paikoista tehdään sopivia ympäristöjä vaikka joogaamiseen ja istuskeluun. Lapsille ja nuorille on suunnitelmissa seikkailupuisto Ainolan lähistöllä.

Satamassa treenaa jopa kymmenen

Satamaan valmistuvalla cross training -harjoittelupaikalla on laiteryhmä, jossa pystyy yhtäaikaisesti harjoittelemaan vaikka kymmenen ihmistä. Laitteet on suunniteltu ulkokäyttöön, joten ne kestävät sekä säätä että kulutusta. Kokonaisuuteen kuuluu jopa kuntopyörä, tanakasti maahan valettu, säätä ja kovaa kulutusta kestävä.

Turvallisuus on otettu huomioon myös. Pystytankoon kiinnitetyissä kahvakuulissa on magneettivastus, joka tuottaa sekä sopivaa voimavastusta että turvallisuutta. Mitä kovemmin kahvakuulaa nostaa, sitä enemmän magneetti jarruttaa. Kuula ei myöskään jysähdä alas päin vapaassa pudotuksessa vaan magneetti jarruttaa myös toiseen suuntaa.

Liikuntasuunnittelija Mikko Pajunen kertoo, että Suuruspäähän on luvassa hieman erilainen ja eri valmistajalta kilpailutuksen tuloksena hakittu laitteisto. Suuruspäähän tulee selkä- ja vatsalihasharjoitteille tarkoitettu monitoimilaite, apinapuita roikkumiseen, tikapuita kehopainoharjoitteluun ja autonrenkaita boot camp -tyyliseen harjoitteluun.

– Jos rahaa jää, voidaan yksittäisiä laitteita hankkia tulevana kesänä myös muille kuntoilupisteille, kertoo Pajunen.

Väylän pelättiin tuhoavan luontoa

Rantaraitin rakentaminen Jyväsjärven ympärille esiintyi ideana jo 1970-luvulla, kun Vaajakosken moottoritietä suunniteltiin. Sen suunnittelu toteutui kaavoitushankkeiden osana 1980-luvulla ja rakentamista aloitettiin pätkä kerrallaan 1990-luvun alussa muiden hankkeiden yhteydessä. Vasta vuosien kuluttua se sai riittävästi poliittista tukea, jotta sen toteuttamiseen saatiin suunnitelmallisesti rahoitusta talousarvioihin.

Hankkeesta ehdittiin kuntapolitiikan areenoilla myös riidellä ja valittaa hallinto-oikeuteen, sillä kaikkien mielestä Rantaraitti ei ollut tarpeellinen vaan jopa haitallinen. Esimerkiksi Ylistönrinteellä väylän pelättiin tuhoavan luontoa varsinkin, jos se rakennetaan asfaltoituna. Niinpä ensimmäinen versio rakennettiin hiekkapäällysteisenä.

Syyskuussa 2002 vietettiin vastavalmistuneen Rantaraitin virallisia avajaisia, jonka kunniaksi järjestettiin Jyväsjärven ympäriajopyöräily.

Eläkkeellä oleva tekninen johtaja Osmo Rosti harmittelee jälkeen päin vain sitä, että koska reittiä piti rakentaa ikään kuin vaivihkaa pätkä kerrallaan, siitä tuli alun perin liian kapea.

Uudistuksen yhteydessä on tutkittu mahdollisuuksia leventää reittiä ainakin joissain kohdissa. Perusleveys on 3,2 metriä ja vilkkaimpina päivinä raitti ruuhkautuu.

Raitista tulee koko ajan parempi

Kuokkalassa asuvat Mira ja Mikko Metso pyöräilevät usein sataman kautta ja käyttävät Rantaraittia ulkoillessaan. Torstain aurinkoisena iltapäivänä he kokeilivat ensimmäistä kertaa sataman uutta kuntoilupaikkaa.

– Istuttiin tuossa ja tuumattiin, että mennäänpä katsomaan lähempää, kertoi Mira Metso.

Vaikka laitteet näyttävät ensi silmäykseltä hieman erilaisilta kuin sisäkuntosaleilla, niiden yhteydessä olevat opastaulut kuvineen näyttävät helposti, mitä kaikkea niillä voi tehdä.

Koko Jyväsjärven ympäröiminen erilaisilla kuntoilupaikoilla ihastuttaa Metsoja.

– Se on ihan superhyvä ajatus, kehuu Mira Metso.

Kumpikaan ei löydä yhtäkkiä moitteen sijaa Rantaraitista nykyiselläänkään vaan kokevat sen ja sataman alueen kehittyneen koko ajan parempaan suuntaan. Myös kulttuurielementit saavat kiitosta.

– Itse pidän valotolpista, joissa on tekstitauluja. Ne ovat tosin harmillisen peittyneitä tägeihin, kertoi Mikko Metso.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .