Jyväskylän Seminaarinmäelle Lounaispuiston kortteliin kaavaillaan matalia kerrostaloja

Täydennysrakentamista hakevat kiinteistönomistajat.

Jyväskylän Seminaarinmäen tonteille Lounaispuiston kortteliin kaavoitetaan lisärakentamista ja monipuolisempia käyttömahdollisuuksia vanhoille rakennuksille. Muutosta ovat hakeneet yksityiset maanomistajat viidelle tontille.

Kaavaluonnoksen mukaan parhaat edellytykset lisärakentamiseen ovat Parviaisen talon tontilla ja Juomatehtaan tontilla. Parviaisen talon pihalle on esitetty luonnoksessa 650–750 kerrosneliömetrin rakennusoikeutta, joka pitää jakaa kahteen tai kolmeen enintään kaksikerroksiseen rakennukseen.

Juomatehtaan tontilla lisärakennusoikeutta on esitetty nykyisen pysäköintialueen kohdalle 700 kerrosneliömetriä siten, että suurin kerrosluku on kolme.

Pysäköintiä esitetään sijoitettavaksi korotetun keskipihan alle.

Hahmotelmia rakennusten mallista on tehty kolme, oheisessa kuvassa Juomatehtaan takana on yksi kolmikerroksinen talo, toisissa vaihtoehdoissa on joko kaksi kaksikerroksista tai yksi kaksi- ja puolikerroksinen talo.

Muilla tonteilla lisärakentamisen mahdollisuudet rajoittuvat pienimuotoisiin sivu- ja talousrakennuksiin.

Lisärakentamisen sijoittelussa on tarkasteltu muun muassa huvilatonteille ominaisten puutarhojen säilyttämistä, rakennusten porrastumista rinteeseen ja näkymien säilyttämistä.

Tonttijakoa muutetaan vain siten, että Parviaisen talo ja Viljamakasiini (Rehtoraatti) erotetaan toisistaan vuoden 1994 asemakaavaa edeltäneeseen tilanteeseen.

 

Seminaarinmäen asuinalue on kaupungin ainoa 1900-luvun alun ehjä kokonaisuus ja valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö.

Alueen ainutlaatuisuuden vuoksi kaupunki on laatinut kaavoituksen pohjaksi koko korttelista kulttuurihistoriaa ja lisärakentamista koskevan selvityksen.

Tekeillä on myös puutarhahistoriallinen selvitys ja Lounaispuiston yleissuunnitelma.

Kaavaluonnoksessa Seminaarinkadun varren tontit sekä Juomatehtaan tontti osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten sekä yleisten rakennusten korttelialueeksi. Yksi tontti kaavoitetaan omistajien toiveesta erillispientalojen alueeksi.

Kaavamuutokseen on otettu mukaan myös kaupungin omistama Lounaispuiston alue, jolle on laadittu oma kunnostussuunnitelma.

Lounaispuiston kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kioski- ja laululavarakennukset merkitään asemakaavaan ja suojellaan. Seminaarinkadun Lounaispuiston kohdalla oleva osuus osoitetaan Seminaarinaukio-nimiseksi katuaukioksi.

Itse puiston kunnostaminen menee vähintään kolmen vuoden päähän. Sitä ennen ovat vuorossa muun muassa Kirkkopuisto ja kauppatorin siirtäminen. Suunnitelman laatiminen jo nyt istuu kuitenkin hyvin asemakaavahankkeeseen.

Kaupunkirakennelautakunta päätti tiistain kokouksessaan laittaa kaavaluonnoksen nähtäville. Kaavamuutoksesta järjestettiin asukasilta elokuussa.

Vaikutuksiltaan merkittävä kaava menee aikanaan kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .