Steinerlukiot joutuneet ahtaalle – Useita lakkautettu vuoden sisällä

Jyväskylän steinerkoulun lukion toiminta loppuu. Johtokunta päätti lukion lakkauttamisesta toukokuun alussa.

Steinerkoulun johtokuntaan kuuluvan Pia Palen mukaan pääasiallinen syy ratkaisuun on rahapula. Valtio on leikannut lukiokoulutuksen rahoitusta rajusti. Steinerlukio on toiminut noin 15 vuotta.

– Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana lukion saama valtionosuus on laskenut noin yhdeksän prosenttia. Samaan aikaan lukion oppilasmäärä on vähentynyt neljänneksen. Tahtotila lukion jatkoon olisi ollut meillä kova, mutta se ei enää onnistunut, Pale kertoi Keskisuomalaiselle.

Oppilaita lukiossa on tänä lukuvuonna ollut 32.

Lukio loppuun muualla

Tämän vuoden ykköset ja kakkoset käyvät lukionsa loppuun muualla, kertoo apulaisrehtori Paula Keskinen.

– Moni jatkaa Schildtin lukion Voionmaan toimipisteessä, joka on samassa rakennuksessa. Osa taas jatkaa Suomen muissa steinerlukioissa ja osa aikuislukiossa, kertoo Keskinen.

Sen sijaan ne abiturientit, joilla kirjoitukset jatkuvat vielä ensi lukuvuonna, käyvät lukionsa loppuun steinerkoulussa.

Lukion kakkosluokkalainen Tiia-Riina Patamaa kertoo suuntaavansa ensi lukuvuodeksi todennäköisesti Tampereen steinerlukioon, sillä hän on mieltynyt steinerkoulun opetustyyliin.

– Eniten steinerkoulu eroaa ehkä siinä, että jos muissa kouluissa asiat luetaan suoraan oppikirjasta, täällä teemme itse vihot, joista asioita sitten opetellaan.

"Jyväskylän nuorille menetys"

Steinerkoulussa painotetaan taito- ja taideaineita. Patamaa uskoo, että esimerkiksi piirtämis- ja kädentaidoista on hyötyä myös jatkossa.

– Kun steinerlukio loppuu, pienikin mahdollisuus ainutlaatuisuuteen häviää, hän sanoi.

Lukion ykkösluokkalaisen Valtteri Luoman opinnot jatkuvat Voionmaan lukiossa.

– On tässä vähän ollut surullinen olo. Olen käynyt koko peruskoulunkin steinerkoulussa. Onhan tämä Jyväskylän nuorille jonkinlainen menetys, Luoma sanoi.

Vuoden sisällä lakkautettu useita

Paula Keskinen harmittelee, että pienet lukiot on ajettu ahtaalle Suomessa.

– Steinerlukiot on lakkautettu myös Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Vaasassa viimeisen vuoden aikana. Rahoitusleikkaukset ovat niin suuret, että toiminta ajetaan ahtaalle, kuvaa Keskinen.

Pia Palen mukaan nyt lukiolaiset ajetaan massalukioihin joka puolella, kun koko koulutuskenttä yksipuolistuu.

– Esimerkiksi hallitusohjelmassa painotetaan digitalisaatiota, mutta ei se kasvata ihmisiä ihmisinä, hän huomauttaa.

Steinerlukiossa pedagogiikka huomioi nuoren kulloisenkin ikävaiheen ja tarjoaa itsenäisyyden oppimista ja muun muassa läheisiä työelämäkontakteja lukiolaisille.

Opettajia irtisanottu

Lukion loppuminen on tiennyt myös opettajien vähentämistä. Yt-neuvottelut on käyty, ja kolme opettajaa on jouduttu irtisanomaan. Nyt opettajia on 22. He jatkavat pelkästään peruskoulun opettajina, kun aiemmin heillä on ollut opetustunteja myös lukiossa.

Jyväskylän steinerkoulu jatkaa toimintaansa yhtenäiskouluna, joka tarjoaa opetusta 1.–9. luokilla. Lisäksi koulun järjestämää esiopetusta tarjotaan kahdessa steinerpäiväkodissa Jyväskylässä.

– Haikein mielin vietämme kevätjuhlaa lauantaina. Samalla jatkamme työskentelyä sen eteen, että yhtenäiskoulu 1.–9. luokille on entistä aktiivisempi ja vahvempi, sanoo Pale.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .