Jyväskylän ensimmäinen pyöräbaana valmistumassa – Palokasta Taulumäelle pääsee pian 4,5 metrin levyistä kevyen liikenteen väylää pitkin

Ritopohjantien ja Seppäläntien kunnostustöiden yhteydessä Jyväskylän Palokaan valmistuu 4,5 metriä leveä kevyen liikenteen väylä. Autotien vieressä kulkeva pyöräbaana on ensimmäinen osa laadukasta pyöräbaanaverkkoa.

– Palokasta Taulumäelle kulkeva pyöräbaana on osa pyöräilyn edistämisohjelmaa, jolla tavoitellaan konkreettisia toimia pyöräilyn lisäämiseksi, kertoo liikenneinsinööri Timo Vuoriainen Jyväskylän kaupungilta.

 

Vuoriaisen mukaan Jyväskylään rakennetaan lisäksi kahdeksan vastaavanlaista kevyen liikenteen väylää. Reittejä kehitetään kaupungin keskustasta käytännössä kaikkiin suuntiin ja yhteensä baanaa on tarkoitus rakentaa lähes 55 kilometriä.

– Esimerkiksi Laukaan suuntaan kulkeva Kankaan baana valmistui jo vuonna 2016, mutta sitä ei ole vielä voitu ottaa käyttöön, sillä työmaaliikenne kulkee baanan poikki. Ensi kesänä Yliopistonkadulta kohti Laajavuorta aletaan rakennetamaan Laajavuoribaanaa, joka kulkee yksisuuntaisesti molemmilla puolilla katua, Vuoriainen sanoo.

 

Pyöräliikennettä halutaan kehittää niin paljon, että sillä kilpaillaan autoliikennettä vastaan. Jyväskylän tavoitteena on kaksinkertaistaa pyöräilyn määrä vuoteen 2025 mennessä.

Hankkeella parannetaan liikennettä niin jalankulkijoille, pyöräilijöille kuin autoilijoillekin. Tällä hetkellä pyöräilyverkon laajuus ei ole Jyväskylässä ongelma, vaan pikemminkin sen laatu.

– Halutaan luoda nopeat ja sujuvat pyörätiet, joita pitkin pääsisi kulkemaan kaupungilla yhtä nopeasti tai nopeammin kuin autolla. Laadukkaat pyörätiet myös helpottavat niiden talvikunnossapitoa, Vuoriainen kertoo.

Esimerkiksi Puistokadun pyöräväylät on muutettu lähes kaksi vuotta sitten yksisuuntaisiksi. Kokeilulla halutaan edistää turvallisuutta liittymissä ja vähentämään häiriötekijöitä niin autolla kuin pyörällä kulkeville.

– Tämän toivotaan parantavan pyöräilijöiden etenemistä omalla väylällään. Myös autoilijan ennakoiti helpottuu, kun pyöräliikenne kulkee vain yhdestä suunnasta, Vuoriainen sanoo.

Juttua päivitetty 17.8. kello 9.54: Korjattu virhe ensimmäisen grafiikan kuvatekstissä. Valmistuva baana on numero kartalla 6, ei numero 9.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .