Jyväskylän joukkoliikenteen kausilippu on jopa 20 euroa kalliimpi kuin vertailukaupungeissa

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen kausilippujen hinnat ovat edelleen selvästi kalliimpia muihin kaupunkiseutuihin verrattuna.

Hintaero lasten ja nuorten kausilipuissa on 10–20 euroa ja aikuisten kausilipuissa 5–10 euroa. Vertailukaupunkeja ovat Oulu, Lahti, Tampere, Turku ja Helsingin seutu.

Ensi vuoden talousarvioesitys ei sisällä ainakaan tässä vaiheessa rahoitusta kausilippujen hintojen laskemiseen. Joukkoliikennejaosto käsitteli talousarvioesitystä, joka on laadittu annetun budjettiraamin mukaisesti.

Erilaisten lipputuotteiden hintoja on viime vuosina hilattu kuitenkin alaspäin, mikä näkyy matkamäärien kasvussa. Viime vuonna joukkoliikenteen matkamäärä kasvoi 2,5 prosenttia ollen yhteensä 7,4 miljoonaa matkaa.

Ensi vuonna määrän arvioidaan kasvavan 4,5 prosentilla eli 7,6 miljoonaan matkaan.

Joukkoliikenneinsinööri Ari Tuovinen kertoo, että lisärahoitus on käytetty palvelutarjonnan lisäämiseen, jotta kasvavaa matkustajamäärää pystytään palvelemaan. Lippujen hintoihin kohdistuva lisämääräraha on kiinni päättäjistä, jotka lopulta ensi vuoden talousarviosta päättävät. Palautetta kausilippujen hintatasosta on tullut runsaasti varsinkin lasten, nuorten ja opiskelijoiden suunnalta.

Seudullisen joukkoliikenteen tuloiksi arvioidaan ensi vuonna 13,5 miljoonaa euroa ja menoiksi 18,5 miljoonaa euroa. Katettavaksi jää siis noin viisi miljoonaa euroa. Laukaan kunnan maksuosuudeksi arvioidaan noin 470 000 euroa ja Muuramen osuudeksi 280 000 euroa. Muuramen osuus kustannuksista nousee tämän vuoden tasolta noin 34 000 eurolla ja Laukaan laskee noin 12 000 eurolla. Taustalla on muun muassa toteutuneiden matkojen määrän muutokset.

Olennaisiin muutoksiin ensi vuonna kuuluu Waltti-lipun ja maksujärjestelmän käytön laajentuminen sopimus- ja markkinaehtoiseen liikenteeseen, joka on ely-keskuksen kilpailuttama.

Talousarvion valmistelussa ei ole huomioitu Vapaudenkadun paikallisliikennekeskuksen siirtämistä väliaikaisesti Asemakadulle. Valtiontalon remontin ja mahdollisesti myös Kirkkopuistoon rakennettavan pysäköintilaitoksen takia bussiliikenne joudutaan siirtämään Vapaudenkadulta Hannikaisenkadulle, mikä lisää kaikkien vuorojen ajomatkaa ja -aikaa keskustan läpi ajettaessa.

Jyväskylän kaupunki on saanut Liikennevirastolta valtionavustusta noin 1,2 miljoonaa euroa. Tuen arvioidaan pysyvän samalla tasolla ensi vuonnakin.

Talousarvioesitys käsitellään Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen päättävissä elimissä syksyn aikana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .