Kansanedustajilla nokkapokka Facebookissa: "Jos tarkoituksesi oli mollaaminen, niin voit säästää paukkujasi"

Jyväskyläläisen kansanedustajan Aila Paloniemen Facebook-päivitys poiki ärhäkkään keskustelun hänen ja toisen jyväskyläläiskansanedustajan, Touko Aallon välille.

Paloniemi edustaa hallituspuolue keskustaa ja Aalto oppositiossa istuvia vihreitä.

Paloniemi kirjoitti Facebookissa eduskunnan budjettikeskusteluun viitaten, että "oppositio on sitä mieltä, että kaikki hallituksen säästö- ja leikkaustoimet ovat pahasta".

"Talouskasvumme on Euroopan hitainta, vienti ei vedä, investointeja tehdään heikosti ja työttömyys lisääntyy. Ei ole siis mahdollisuutta enää jättää tekemättä", Paloniemi kirjoitti.

Vihreiden varapuheenjohtaja Aalto terhakoitui ja totesi Paloniemelle tämän puhuvan "muunneltua totuutta".

"Kerroimme (eduskunnan budjettikeskustelussa) miten kaikki koulutusleikkaukset voidaan korvata ja että yhdymme ensi vuoden osalta hallituksen verolainmuutoksiin ja annamme vahvan tukemme rakenneuudistuksille sekä sen, miten me tekisimme kahdessa vaalikaudessa kestävyysvajeen umpeen kuromisen. Toisin kuin hallitus, me emme hyväksy dramaattista leikkausta kansainväliseen kehitys- ja ilmastotyöhön, yritysten tulosten heikentämistä kansalaisten ostovoimasta leikkaamalla, koulutusleikkauksia ja pienituloisten eläkeläisten, työttömien ja opiskelijoiden kohtuutonta kurittamista", Aalto kirjoitti.

Paloniemi vastasi muistuttamalla, että Vihreät olivat viime hallituksessa tekemässä itse leikkauslistoja.

"Nyt kun puolue on oppositiossa tuntuu ja kuulostaa siltä, että kaikki leikkaukset ovat pahasta ja väärin. Harmi, että ette käyttäneet hyviä ideoitanne talouden tasapainottamiseen viime kaudella, kun olitte hallituksessa. Kentän laidalta on huomattavasti helpompi huudella kuin olla itse tekemässä päätöksiä tilanteessa, jossa aikaa ei todellakaan ole hukattavaksi. Hallitus ja hallituspuolueet joutuvat aina kantamaan vastuun, oppositiopuolueilla on mahdollisuus keskittyä arvostelemaan", Paloniemi sivalsi.

Aalto ei kritiikkiä niellyt, vaan muistutti Paloniemelle, että Suomen talouden ongelmat eivät alkaneet viime vaalikaudella.

"Se, että jotain pitää tehdä ei ole peruste tehdä, mitä tahansa. Oppositiosta tulee tutkittua tilasto- ja asiantuntijatietoa, joka kumoaa hallituksen esitysten perusteluita. Tähän vastataan vain, että nyt on pakko toimia, eikä vaihtoehtoa ole. Eli kun ei osata vastata, mennään Thatcher-retoriikan selän taakse. Minä tulkitsen asian niin, että kun ei ole tietämystä ja rohkeutta haastaa Sipilää, Vanhasta, Berneriä ja Rehniä, lauletaan samaa laulua ymmärtämättä sanoja", Aalto vastasi.

Vihreiden analyysit jäävät "kuolleiksi kirjaimiksi"

Paloniemen mielestä Vihreiden analyysit jäävät "kuolleiksi kirjaimiksi", jos ei ole rohkeutta kantaa vastuuta.

"Vihreillä oli mahdollisuus vaikuttaa hallituksen politiikkaan viime kaudella, mutta kun tuli vaikeiden päätösten aika, te luikitte häntä koipien välissä pakoon (kuten Vasemmistoliittokin). Kasvakaa ensin kantamaan oikeasti vastuuta, se tulee väistämättä eteen vallan myötä", Paloniemi totesi.

Aalto ei niellyt myöskään Paloniemen "häntä koipien välissä" -sutkausta.

"Hallitusohjelmaan kirjataan hallituspuolueiden neuvotteluiden kompromissi. Tuo kompromissi pitää hallituspuolueet yhdessä. Jos kompromissi rikotaan jonkun puolueen osalta, kuten Fennovoima-päätöksellä Vihreiden osalta, ei ole enää olemassa yhteistä sopimusta, eikä hallituksessa voi jatkaa. On rohkeutta pitää kiinni siitä, mistä on sovittu. Se on myös vastuun kantamista" Aalto kirjoitti ja jatkoi:

"On myös demokratian osalta ongelmallista, jos vaihtoehtoihin ja kritiikkiin osataan vastata vain sanoilla, kuten pakko, rohkeus, vastuu. Ilman väärää todistusta lähimmäisistä, koko tätä keskustelua ei olisi koskaan tänne syntynyt. Mutta onneksi nyt kävi onni onnettomuudessa ja jokainen voi nähdä, miten vahvalta pohjalta maatamme johdetaan", Aalto totesi.

Keskustelun lopuksi Paloniemi huomautti Aallolle, että "tässä sinun saarnaketjussasi ei ole keskusteltu ollenkaan niistä hyvistä asioista, joita sekä hallitusohjelma että kärkihankkeet sisältävät".

"Mutta jos sinun tarkoituksesi olikin vain samasta vaalipiiristä olevan kansanedustajan mollaaminen, niin voit säästää paukkujasi. Minä teen työtäni ihan yhtä arvokkaalla mandaatilla kuin sinäkin. Äänestäjät päättävät kenen argumentit ovat pitävät. Olen iloinen neljännen kauden edustajan työstäni", Paloniemi kirjoitti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .