Jyväskylän kaupunginhallitus: Päivähoito-oikeus kaikille, bussilippujen hintoihin alennusta

Jyväskylän kaupunginhallitus julkisti oman budjettiesityksensä torstaina päivän mittaisen kokoustamisen jälkeen ja päätyi lisäämään kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen 2,5 miljoonaa euroa.

Isoin lisäys ja periaatteellinen muutos tehtiin subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamiseksi Jyväskylässä 1. elokuuta 2019 alkaen. Budjettilisäyksenä se merkitsee ensi vuodelle 740 000 euroa ja koskee noin 700 lasta, joiden päivähoito-oikeutta on rajattu.

Asiasta käytiin kaksi äänestystä, joista ratkaiseva päättyi äänin 8–5 vihreiden, sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten voitoksi. Keskusta, kokoomus ja kristillisdemokraatit äänestivät rajauksen säilyttämistä. Kaupunginvaltuusto ratkaisee asian budjettikokouksessaan todennäköisesti myös äänestämällä.

Muilta osin asiat päätettiin koko lailla sovussa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr.).

Lisäyksiä tehtiin perusturvan toimialalle 700 000 euroa , jonka perusturvalautakunta kohdentaa käyttösuunnitelmassaan muun muassa lapsiperheiden palveluihin, suolistosyöpäseulonnan pilottiin ja päihdekuntoutujien tuetun asumisen turvaamiseen.

Myös joukkoliikenteen lipputukeen lisättiin lautakunnan alkuperäisen esityksen mukainen 200 000 euroa, jolla voidaan alentaa lasten, nuorten ja opiskelijoiden kausilippujen hintoja.

Lisäksi kaupunginhallitus lisäsi kasvun ja oppimisen palveluihin 660 000 euroa, jonka sivistyslautakunta kohdentaa käyttösuunnitelmassaan.

– Lisäyksillä vastataan kasvavan kaupungin palvelutarpeisiin. Lisäykset kohdentuvat erityisesti lasten ja nuorten palveluihin sekä hyvinvoinnin edistämiseen. Menokurin on oltava edelleen tiukka ja toimintatapoja palveluissa on uudistettava määrätietoisesti, sanoo Lumela.

Lisäyksistä huolimatta kaupungin talous pysyy hallituksen esityksen mukaan tasapainossa ensi vuonna ja vuosikate kattaa poistot. Lisäykset katetaan osinkotuloja korottamalla (1 350 000 euroa), nostamalla maanmyyntituloarviota (450 000 euroa) ja pienentämällä menoja (700 000 euroa).

Kaupungin talousarvion käyttömenojen kokonaismäärä on 982,3 miljoonaa euroa.

Jyväskylän kaupunginhallitus vahvistaa esityksensä vuoden 2019 talousarvioksi 19.marraskuuta ja kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 26. marraskuuta.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .